Sijainti: Pääsivu / Susiasiantuntijat: Petoviha lievenee, jos vahingot korvataan nopeammin.

Susiasiantuntijat: Petoviha lievenee, jos vahingot korvataan nopeammin.

Luonto-Liiton ja Metsästäjäliiton asiantuntijat peräävät valtiolta nopeampaa korvauskäytäntöä petovahingoissa.

Ylen aamu-tv:n haastattelemien Luonto-Liiton ja Metsästäjäliiton asiantuntijoiden mukaan pitkät odotusajat vahinkojen korvaamisessa kasvattavat petovihaa.

Korvauksen maksaminen susien kotieläimille aiheuttamista vahingoista kestää Suomessa liian pitkään, sanoo Luonto-Liiton susiasioiden sidosryhmävastaava George Kopteff.

– Pitää saada napakampi toiminta. Korvauksessa saattaa mennä vuosi, jopa kaksi. Esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa korvaus tulee huomattavasti nopeammin, kolmessa kuukaudessa. Kun korvaus tulee ajoissa, se ei nostata petovihaa, sanoo Kopteff.

Suurin haitta susista kohdistuu metsästyskoirille. Tämän syksyn hirvijahdin aikana vajaat 40 koiraa on joutunut susien raatelemiksi. Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitarin mukaan ongelma on suurempi Suomessa ja Ruotsissa kuin muualla Euroopassa koirametsästyksen erojen vuoksi.

– Täällä on perinteisesti käytetty haukkumalla ilmaisevia rotuja, kuten ajokoiria ja hirvikoiria. Haukkuminen on signaali sudelle, että siellä on joku toinen heidän ravintoresurssinsa kimpussa tai heille itselleen ruokaa, sanoo Siitari.

Sudet koetaan Siitarin mukaan ongelmaksi, koska kannan kasvaminen estää ihmisiä harjoittamasta perinteistä metsästämistä tai koirien harjoittamista suurriistan virka-apukäyttöön niillä alueilla, joilla susia on.

Susien koirille aiheuttamia vahinkoja voitaisiin Siitarin ja Kopteffin mukaan välttää esimerkiksi lisäämällä susien pannoittamista. Pantasusien liiketiedoista saadaan metsästäjille ajantasaista tietoa siitä, missä koiran voi laskea irti ilman, että susista koituu niille vaaraa, toteaan Siitari.

Susien aiheuttamista ongelmista keskustellaan tänään Metsästäjäliiton koolle kutsumassa Susifoorumi-tapahtumassa Riihimäellä.