Sijainti: Pääsivu / Luonto-Liitto vetoaa maa- ja metsätalousministeriöön Suomen susien pelastamiseksi

Luonto-Liitto vetoaa maa- ja metsätalousministeriöön Suomen susien pelastamiseksi

Luonto-Liitto vetoaa maa- ja metsätalousministeriöön Suomen susien pelastamiseksi

Kuva: Lassi Rautiainen

Luonto-Liitto vetoaa maa- ja metsätalousministeriöön, että Suomen susien ei annetaisi hävitä. Luonnonvarakeskuksen uusimman arvion mukaan susikanta on pienentynyt neljänneksellä viime vuodesta. Susia oli maaliskuussa jäljellä enää 150–180 yksilöä.

Suurin uhka susille on maamme suurpetopolitiikka, joka ei turvaa erittäin uhanalaisen suden olemassaoloa osana kotimaan luontoa. Susi on Euroopan unionin luontodirektiivin kautta tiukasti suojeltu laji, mutta direktiivin henki ei ole toteutunut Suomessa pitkään aikaan. 


“Kysymys kuuluu, mitä ministeriössä aiotaan tehdä susien tilanteen korjaamiseksi. Nykyiset toimet ovat olleet riittämättömiä, minkä kannan pienentyminen huolestuttavasti osoittaa. Maamme susikanta ei ole ollut enää pitkään aikaan kestävällä tasolla. Raja-laumat on laskettu kanta-arvioon, eikä Venäjän puolelta voi odottaa pelastusta Suomen susille, mikäli laji häviää maastamme”, Mari Nyyssölä-Kiisla Luonto-Liitosta sanoo.

Sudenmetsästys on herättänyt jo pidemmän aikaa myös kansainvälistä huomiota. Euroopan komissiolla on nyt keskeinen rooli Suomen susien tulevaisuuden kannalta. 

“Luonto-Liitto on tapaamassa ensi viikolla komission ja parlamentin jäseniä Brysselissä. Toivomme että EU ottaa vihdoin vakavasti Suomen hälyttävän susitilanteen ja puuttuu siihen, sillä susi on tällä hetkellä vaarassa hävitä kokonaan Suomesta ja Skandinaviasta. Komission tulisi valvoa että Suomessa käytetään aina ensin ennaltaehkäiseviä ja ei-tappavia torjuntakeinoja ennen kaatolupien myöntämistä”, sanoo Francisco Sánchez Molina Luonto-Liitosta.

Sudenmetsästys ei ole edistänyt suden sosiaalista hyväksyntää. Laillisen metsästyksen sijaan olisi tärkeää keskittyä petovahinkojen ennaltaehkäisyyn koko maassa, asianmukaisen susitiedon levittämiseen sekä salametsästyksen ehkäisyyn.

Luonto-Liiton susiryhmä ja Eläinsuojelukeskus Tuulispää järjestävät yhdessä susiaitatalkoot Somerolla 17.–18.6. Talkoissa rakennetaan sähköistettyä petoaitaa eläinsuojelukeskuksen lampaiden ja lehmien suojaksi. 


Lisätiedot:

Mari Nyyssölä-Kiisla, Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja, mari.nyyssola-kiisla@luontoliitto.fi, p. 045 126 8068
Francisco Sánchez Molina, Luonto-Liiton susiryhmän kansainvälisen kampanjoinnin koordinaattori, francisco.sanchez@luontoliitto.fi, p. 044 516 6227
Sami Säynevirta, järjestöpäällikkö, sami.saynevirta@luontoliitto.fi, p. 040 560 7303
Piia Anttonen, Eläinsuojelukeskus Tuulispää, info@tuulispaa.org, p. 045 672 1503 

www.luontoliitto.fi/susiryhma
www.salakaadotseis.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,