Sijainti: Pääsivu / Luonto-Liitto: Norjan susijahti vaarantaa Skandinavian susikannan elinvoimaisuuden

Luonto-Liitto: Norjan susijahti vaarantaa Skandinavian susikannan elinvoimaisuuden

Luonto-Liitto: Norjan susijahti vaarantaa Skandinavian susikannan elinvoimaisuuden

Kuva: Tommy Solberg

Norjan laajamittainen susijahti on vaaraksi koko Skandinavian susikannan elinvoimaisuudelle. Norjan ilmasto- ja ympäristöministeriö on myöntänyt luvan tappaa 75 % Norjan susikannasta.

Tämä tarkoittaa yhteensä 42 suden tappamista maan 56 sudesta.*

“Susien näin laajamittainen metsästys on täysin vastuutonta toimintaa. Susi on Norjassa erittäin uhanalainen laji, ja Skandinavian susien tilanne on ollut pitkään hyvin vakava sisäsiittoisuuden takia. Susien tappamisen sijaan myös Norjassa pitäisi keskittyä petovahinkojen ennaltaehkäisyyn”, sanoo Luonto-Liiton susikampanjavastaava Francisco Sánchez Molina.

Norjan laajamittainen susijahti vaikuttaa siltä, että maan poliittiset päättäjät haluavat hävittää suden Norjasta kokonaan. Enemmistö norjalaisista suhtautuu kansalaiskyselyn mukaan myönteisesti susia kohtaan.

“Yli 20 sutta on jo tapettu ja haavoitettu käynnissä olevissa jahdeissa. Norjan hallitus kuuntelee susikysymyksessä liian vahvasti metsästäjiä”, sanoo norjalaisen eläinoikeusjärjestö NOAHin toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Siri Martinsen.

Skandinavian susien tilannetta vaikeuttaa se, että susien liikkuminen maiden välillä on vaikeaa ellei mahdotonta, koska poronhoitoalueelle tulleet yksilöt tapetaan herkästi.

“Koko Pohjolan susikannan tulevaisuuden kannalta olisi tärkeää, että susille turvataan mahdollisuus vaeltaa Suomesta muualle Skandinaviaan. Tämä edellyttää sitä, että susien annetaan asettua myös Suomen Lappiin”, sanoo Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta.

Luonto-Liiton susiryhmä järjestää norjalaisten järjestöjen vaatimuksia tukevan mielenosoituksen Norjan suurlähetystön edessä Helsingin Eirassa perjantaina 19.1. kello 14. Mielenosoituksessa vaaditaan sudenmetsästyksen keskeyttämistä Norjassa. Tukimielenosoituksia järjestetään Suomen lisäksi ainakin Etelä-Afrikassa, Virossa sekä Liettuassa.

Norjassa eläin- ja luontojärjestöt järjestävät mielenosoituksen Oslossa maan parlamentin edessä 20.1.2018. Norjalaiset järjestöt keräävät myös nimiä vetoomukseen Norjan sudenmetsästyksen estämiseksi. Vetoomuksen on allekirjoittanut tähän mennessä 90 000 ihmistä eri maista.

Metsästyskiintiö koskee vain kokonaan Norjassa elävää susikantaa.

Lisätietoja:

Francisco Sánchez Molina, susikampanjavastaava, Luonto-Liitto, p. 044 516 6227
francisco.sanchez@luontoliitto.fi (englanniksi)

Sami Säynevirta, järjestöpäällikkö, Luonto-Liitto, p. 040 560 7303, sami.saynevirta@luontoliitto.fi

Siri Martinsen, toiminnanjohtaja, NOAH, +47 959 444 99, siri@dyrsrettigheter.no

Norjalaisten järjestöjen susivetoomus: https://www.petitions24.com/ja_til_ulv_i_norsk_natur_nei_til_stortingets_utrydningspolitikk

Norjalainen NINAn (Norsk institutt for naturforskning) tutkimus koskien kansalaisten suhtautumista suteen:
http://www.nina.no/Aktuelt/Nyhetsartikkel/ArticleId/4322/Noen-faerre-liker-ulven