Sijainti: Pääsivu / EU-kansalaiset ovat susien puolella

EU-kansalaiset ovat susien puolella

Susien suojelua tukee EU-kansalaisista suuri osa ja heistä vielä suurempi osa vastustaa susien tappamista kaikissa olosuhteissa.
EU-kansalaiset ovat susien puolella

Kuva: Bob Haarmans

Susien suojelua tukee EU-kansalaisista suuri osa ja heistä vielä suurempi osa vastustaa susien tappamista kaikissa olosuhteissa. Tähän lopputulemaan päätyi eläinten suojelua puolustavan, Euroopan-laajuisen, Eurogroup for Animals -järjestön tilaama laaja mielipidekysely, joka teetettiin kuudessa EU-maassa. Luonto-Liiton susiryhmä on Eurogroup for Animals kattojärjestön jäsenjärjestö.

Nyt on poliitikkojen aika kuunnella äänestäjiään ja varmistaa, että tätä uhanalaista lajia suojellaan jatkossakin tiukoilla säädöksillä.

Brittiläinen konsulttiyritys Savanta ComRes toteutti kyselyn kuudessa EU-jäsenmaassa – Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa, Puolassa ja Suomessa. Kyselyn tarkoituksena oli oppia ymmärtämään paremmin ihmisten asenteita ja mielikuvia sudesta ja sen suojelusta Euroopassa.

Kyselyyn vastasi 6,137 aikuista EU:n kansalaista, joista suuri osa kannatti sudensuojelua, varsinkin Puolassa, Espanjassa ja Italiassa. Suuri osa vastaajista myös ymmärsi suden merkittävän roolin paikallisissa ekosysteemeissä. Enemmistö vastaajista sanoi, ettei suden tappaminen ole hyväksyttävää koskaan tai juuri koskaan. Ei niiden populaation pienentämisessä (55%), eikä silloinkaan, kun susi on vahingoittanut kotieläimiä (55%). Suomessa suuri enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, että sudet kuuluvat luontoon, kuten ketut, peurat ja jäniksetkin (88%), ja että susilla on oikeus elää luonnonvaraisesti (90%). 

Vaikka moni metsästäjäyhteisö ja jotkut EU-jäsenmaat ovat peräänkuuluttaneet joustavuutta susikantojen hoitamisessa, 86% kaikista kuuden EU-maan vastaajista oli sitä mieltä, että EU:n ja sen jäsenmaiden tulisi tukea maanviljelijöitä susien aiheuttamia vahinkoja vastaan – rahallisesti ja oikeilla työkaluilla. 93% kaikista vastaajista haluaa susien asuvan maassaan ja näkee, että susilla on oikeus elää luonnossa, luonnonvaraisesti (89%).

Suomessa 87% vastaajista halusi susien elävän Suomessa luonnonvaraisesti ja 85% sanoi tietävänsä miten käyttäytyä, jos susi tulisi heitä vastaan luonnossa.

Näistä hyvin positiivisista tuloksista näkee selvästi, että suomalaiset haluavat suden olevan osa Suomen luontoa. Nyt kun Euroopan komissio vihdoin tukee kaikkia jäsenmaitaan ja niiden sidosryhmiä, antaen 100% tuen susivahinkojen ennaltaehkäisyyn, Suomessa ja koko Euroopassa on mahdollisuus siirtyä uuteen, sudet hyväksyvään kulttuuriin”, iloitsee Francisco Sánchez Molina, Luonto-Liiton susiryhmän suurpetovastaava.

Suomen tulokset.

Euroopan tulokset.


Yhteystietoja:

Francisco Sánchez Molina, Luonto-Liiton susiryhmän suurpetovastaava

francisco.sanchez@luontoliitto.fi

+358 44 516 6227

 

Ilaria Di Silvestre, Wildlife Programme Leader

i.disilvestre@eurogroupforanimals.org

+32 2 7400824


Linkit:

https://www.eurogroupforanimals.org/