Sijainti: Pääsivu / Blogi / Uusi hallitusohjelma antaa toivoa Suomen susille – toimenpiteet pantava täytäntöön heti

Uusi hallitusohjelma antaa toivoa Suomen susille – toimenpiteet pantava täytäntöön heti

Luonto-Liiton susiryhmä pitää tervetulleina uuteen hallitusohjelmaan tehtyjä kirjauksia suurpetokantojen säilyttämisestä elinvoimaisina. Suurpedoista vaikeimmassa tilanteessa oleva susi saa hallitusohjelmasta uutta toivoa.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvioiden mukaan Suomen susikanta miltei puolittui edellisellä vaalikaudella. Vuonna 2007 susia arvioitiin olevan maassamme 250-270 yksilöä, kun taas vuonna 2011 arviot olivat kutistuneet 135-145 yksilöön. Merkittävin yksittäinen tekijä kannan romahduksen takana on laiton metsästys. Hallitusohjelman mukaan salametsästykseen puututaan tehokkaasti.

- Äärettömän onnellista, että asiaan on viimein herätty ja ongelmiin luvataan puuttua. Toimenpiteet erittäin uhanalaisen susikannan pelastamiseksi pitäisi aloittaa heti, sanoo Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Sami Lyytinen.

Edellisellä vaalikaudella suurpetopolitiikassa tapahtui suden kannalta ikävä täyskäännös. Maa- ja metsätalousministeriön laatiman kannanhoitosuunnitelma jäi toteuttamatta ja kannankehityksen tavoite kauas toivotusta. Uuteen hallitusohjelmaan tehty kirjaus suurpetopolitiikan ottamisesta kokonaistarkasteluun tulee suden osalta tarpeeseen.

- Susikannan tulevaisuuden ratkaisee yksinkertaisesti ihmisen kyky sietää sutta ympäristössään. Kestävä keino sietokyvyn saavuttamiseen ei kuitenkaan ole yksioikoinen tappolupien myöntö ja susien poisto. Ennaltaehkäisyyn ja susitietämyksen levittämiseen pitää kiinnittää enemmän huomiota, toteaa Luonto-Liiton susiryhmän petoaitatalkoista sunnuntaina tavoitettu Esa Hankonen, joka pitää itse eläimiä susiparin reviirillä Satakunnassa.

Susiryhmä on Luonto-Liiton toimintaryhmä, joka pyrkii levittämään tietoa sosiaalisesta ja perhekeskeisestä sudesta, vaikuttamaan asenteisiin sekä vähentämään turhaa pelkoa ja vihaa sutta kohtaa. Ryhmä on osallistunut kotieläimiä suojaavien susiaitojen rakentamiseen ja järjestänyt muun muassa jälkiretkiä Suomessa ja ulkomailla. Viimeksi petoaitatalkoot järjestettiin mynämäkeläisellä tilalla eilen 19.6.

Lisätietoja:

Aura Yliselä,
Susikampanjavastaava, Luonto-Liitto
aura.ylisela[at]luontoliitto.fi, p. 044 5166 227

Sami Lyytinen,
Susiryhmän puheenjohtaja?
sami.lyytinen[at]luontoliitto.fi, p. 040 5586 097

Luonto-Liiton susiryhmä: www.luontoliitto.fi/susiryhma

Kuva: Sami Lyytinen

Petoaitatalkoot 19.6. Mynämäellä, kuva Sami Lyytinen

kuuluu seuraaviin kategorioihin: