Sijainti: Pääsivu / Blogi / Susi-suden Via Dolorosa

Susi-suden Via Dolorosa

Miten käy neljä kertaa pakkosiirretyn Susi-suden Ruotsissa?
Susi-suden Via Dolorosa

Kuva: Naturvårdsverket

Nina Harju

Neljä kertaa pakkosiirretyn Susi-nimisen suden tarina on kuin elokuvasta. Susi, Finsk-ryskan, kuten sitä Ruotsissa alkuperänsä takia kutsutaan, saapui Ruotsin poronhoitoalueelle loppuvuodesta 2010. Ulosteesta eristetystä dna-näytteestä selvisi, että se edusti venäläis-suomalaista susikantaa, ja toisi siten kipeästi kaivattua uutta geenivirtaa Ruotsin sisäsiittoisuudesta kärsivälle susikannalle.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Susi asettui asumaan Tossåsenin paliskunnan alueelle, ja susisota alkoi. Kaatolupa oli jo haettuna, mutta koska kyseessä oli geneettisesti hyvin arvokas susi, päätti Naturvårdsverket (NVV, Ruotsin ympäristövirasto) siirtää Suden Keski-Ruotsiin kauas poroista.

Ensimmäisen siirron yhteydessä 21.3.2011. Susi nukutettiin, siitä otettiin näytteitä ja sille laitettiin seurantapanta. Arveltiin, ettei sillä olisi mitään käsitystä olinpaikastaan kun se vapautettiin Karlskogan ja Noran välisellä metsäalueella. Muutaman päivän Susi pysytteli niillä sijoillaan tietämättä mitä tehdä. Sitten se lähti neljän susireviirin läpi kohti luodetta Östmarkiin lähelle Norjan rajaa ja seikkaili hetken jopa Oslon liepeillä. Lopulta se lähti kuitenkin päättäväisesti kohti itää ja ohitti Idre samebyn. Siitä se jatkoi matkaa Härjedaleniin lähelle paikkaa, jossa se oli vangittu.

Susi lyöttäytyi yksiin yksinäisen uroksen kanssa, ja alkoi perustaa reviiriä Dalarnaan. Ihanteellinen ja rauhallinen reviiri sijaitsi kuitenkin poronhoitoalueella. Kesällä susipari vietti hiljaiseloa, ja söi vain muutamia lampaita. Tapaukset johtivat kaatolupahakemuksiin, jotka lääninhallitus kuitenkin epäsi. Myöhään syksyllä sudet täydensivät ruokavaliotaan muutamalla porolla, minkä jälkeen kaatolupia oli enää vaikea evätä. Sudet päätettiin jälleen pakkosiirtää pois porojen tieltä.

Loppuvuodesta susipari siirrettiin Tivedeniin suurin odotuksin. Kun uros oli mukana, siirron ajateltiin onnistuvan. NVV teki suuren virheen, kun kertoi julkisesti, missä sudet oli vapautettu. Aluksi ne pysyttelivät yhdessä, mutta jahtaamisen seurauksena joutuivat erilleen. Susi jatkoi pohjoiseen päin, mutta uros valitsi huonomman suunnan. Salametsästäjät tappoivat uroksen joen jäällä, jossa se  hakattiin tai yliajettiin moottorikelkalla kuoliaaksi. Uroksen lähetinpanta löytyi myös jäältä. Susi itse jatkoi matkaansa Jämtlannin poronhoitoalueelle, kuinkas muutenkaan, kotiin.

NVV päätti jälleen, nyt kolmannen kerran, siirtää yksin jääneen suden Jämtlannista Upplantiin. Ihoärsytyksen vuoksi uutta seurantapantaa ei enää laitettu. Tämän kolmannen pakkosiirron oli tarkoitus jäädä viimeiseksi. NVV lupasi, ettei sutta enää ahdistella, vaan sen annetaan elää rauhassa. Susi vapautettiin 6.2.2012 ilman seurantapantaa, ja se katosi samantien tavoittamattomiin.

Alkuvuodesta 2013 Susi oli jälleen otsikoissa. Se oli löytänyt itselleen uuden puolison, ja ne olivat asettuneet asumaan Junseleen poronhoitoalueelle. Kaatolupahakemukset alkoivat pian uudestaan, ja uros ammuttiin luvallisesti helikopterista. Vain laaja kansanliike sai estettyä naaraan lahtaamisen. Susi siirrettiin jälleen, nyt neljännen kerran, Norrtäljeen Tuhkolman lääniin. Ajatuksena oli, ettei se siltä suunnalta enää osaisi palata kotiinsa.

Toisin kuitenkin kävi. Välittömästi vapautuksen jälkeen Susi aloitti paluumatkansa  pohjoiseen, ja tällä kertaa 500 kilometrin matka kotia kohti kesti vaivaiset kaksi viikkoa. NVV on jälleen luvannut, että Sutta ei enää pakkosiirretä. Se elää kuitenkin hyvin vaarallisella poronhoitoalueella, jossa salametsästys on yhtä tavallista kuin Suomessa.

Suden kohtalo on herättänyt voimakkaita tunteita eläinten ystävien, luonnonsuojelijoiden ja poronhoitajien keskuudessa. Sudesta on tullut vahva symboli Ruotsissa vallitsevalle pitkäaikaiselle susikonfliktille.

Suden puolesta kerätyn addressin on tähän mennessä allekirjoittanut yli 150 000 ihmistä 75 maasta.

Vetoomus Susi-suden puolesta

kuuluu seuraaviin kategorioihin: