Sijainti: Pääsivu / Blogi / Salakaadot seis –kampanja käynnistyy lokakuun alussa

Salakaadot seis –kampanja käynnistyy lokakuun alussaLuonto-Liiton Salakaadot seis –kampanja käynnistyy 1.10., jolloin alkaa sudenmetsästyskausi poronhoitoalueella. Kampanjan pääviesti on, että susi kuuluu Suomen luontoon, ja ihmisen sekä suden rinnakkainelo samoilla alueilla on mahdollista. Salametsästystä ei pidä hyväksyä edes hiljaisesti.

Suomessa laiton metsästys on yhä laajempi ongelma. Maamme susikanta on taantunut viime aikoina voimakkaasti, ja susia on kadonnut enemmän kuin niitä on luvallisesti kaadettu. Salametsästys on merkitävä uhka Suomen susikannalle. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen huhtikuussa julkaistun selvityksen mukaan Suomen susikanta taantui vuoden aikana 250-270 yksilöstä noin 200 yksilöön.

Kampanjan suojelijana on kirjailija Heikki Turunen Pohjois-Karjalasta.

- Suden aiheuttamat vahingot syrjäseutujen kotieläintaloudelle sekä lähinnä koululasten liikkumista rajoittava, heissä pitkävaikutteisia traumoja ruokkiva sudenpelko ovat ongelmia, joihin on löydettävä ratkaisu yksissätuumin paikallisten asukkaiden ja asiasta päättävien viranomaistahojen kesken. Missään tapauksessa se ei ole salametsästys, lynkkausta muistuttava lain ottaminen omiin käsiinsä, toteaa Heikki Turunen.

Kampanjassa 15 susialueella elävää suomalaista kertoo kokemuksiaan susista. Kampanja jakaa lisäksi tietoa muun muassa suden ekologiasta, salakaadoista, petovahinkojen ennaltaehkäisemistä ja jokaisen ihmisen vaikutusmahdollisuuksista.

Luonto-Liiton mielestä Suomen susikannan tulevaisuus ei voi olla hallitsemattomasti salametsästäjien käsissä. Siksi tarvitaan paitsi asennemuutosta, myös enemmän resursseja metsästyksen valvontaan, metsästysrikosten selvittämiseen ja petovahinkojen ennaltaehkäisemiseen.

Susiryhmä on Luonto-Liiton toimintaryhmä, joka toimii Suomen suurpetojen suojelun edistämiseksi. Susiryhmä levittää tutkimuspohjaista tietoa suurpetojemme elintavoista, ja pyrkii vaikuttamaan asenteisiin vähentämällä turhaa pelkoa ja vihaa petoja kohtaan.

Lisätietoja:

Sami Säynevirta, järjestöpäällikkö,
sami.saynevirta(at)luontoliitto.fi, puh.(09) 68 444 232 tai 040 560 7303

Laura Manninen, tiedottaja,
laura.manninen(at)luontoliitto.fi, puh. 050 3031840

Mervi Laaksonen, Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja,
mervi.koskela(at)kuhmo.net, puh. 050 3368400

www.salakaadotseis.fi
www.luontoliitto.fi/susiryhma


kuuluu seuraaviin kategorioihin: