Sijainti: Pääsivu / Blogi / Perhon susien salametsästys suunnitelmallista

Perhon susien salametsästys suunnitelmallista

Vuonna 2013 Perhossa tapahtuneen susien salakaatojen oikeuskäsittely alkoi eilen valmisteluistunnolla Kokkolan käräjäoikeudessa.
Perhon susien salametsästys suunnitelmallista

Kuva: Ake Halttunen

Viidelletoista syytetylle vaaditaan ehdollista vankeutta ja sakkoja  törkeästä metsästysrikoksesta sekä vähintään kuuden vuoden metsästyskieltoa. Syyttäjä katsoo, että viime tammikuussa tapahtunut  kolmen suden salakaato oli suunnitelmallinen rikos.

“Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suden salakaadosta käydään oikeutta rikoslakiin vuonna 2011 kirjatulla törkeän metsästysrikoksen nimikkeellä. Uhanalaisten eläinten suunnitelmallisesta tappamisesta tulee seurata tuntuvat sanktiot”, sanoo Luonto-Liiton susikampanjavastaava Ilkka Hiltunen. 

Metsästysrikollisuuden laajuuden tiedostaminen on tärkeää. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee Suomeen uutta susikannan hoitosuunnitelmaa.

“Kansalliseen hoitosuunnitelmaan on saatava konkreettisia ehdotuksia siitä, kuinka susiin kohdistuva salametsästys saadaan kitkettyä ja sitä tukevat asenteet muutettua. EU:n tasolla susi pitää luokitella koko Suomessa Euroopan unionin luontodirektiivin uhanalaisuusliitteeseen neljä, johon kuuluvat lajit ovat tiukasti suojeltuja. Tällä hetkellä laji kuuluu tuohon liitteeseen vain poronhoitoalueen eteläpuolella”, Hiltunen sanoo.

Suomen susikanta on heikentynyt viime vuosien aikana dramaattisesti. Syynä susikannan heikentymiseen on susiin kohdistuva laillinen ja laiton metsästys. Susia on Suomessa vain 140–155 yksilöä, eikä kanta ole tällä hetkellä geneettisesti kestävä. Vuoden 2006 lopussa susia arvioitiin olleen vähintään 250 yksilöä.

”Susi pysyy maassamme uhanalaisena lajina niin kauan kuin salakaadot saavat jatkua ja kaatolupia myönnetään, vaikka kanta on näin heikko”, sanoo Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Tea Tawast. 

Luonto-Liitto odottaa oikeudenkäynniltä päätöstä, joka ottaa asianmukaisesti huomioon rikoksen vakavuuden. Tapauksen varsinainen oikeudenkäynti on marraskuussa. 


Lisätietoja:

Ilkka Hiltunen
Luonto-Liiton susikampanjavastaava
puh. 044 5166 227
ilkka.hiltunen(at)luontoliitto.fi 

Tea Tawast
Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja
tea.tawast(at)luontoliitto.fi

Luonto-Liiton susiryhmä kampanjoi susien ja muiden suurpetojen salametsästystä vastaan Salakaadot seis -kampanjallaan.

www.salakaadotseis.fi
Susikanta 2006: http://www.rktl.fi/tiedotteet/karhukanta_runsastunut_susia.html

 

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,