Mitä Norjan susille kuuluu nyt?
Norjalaiset eläinoikeus- ja ympäristöjärjestöt, kuten WWF, vastustivat sudenmetsästystä äänekkäästi ja metsästyksenvastaisen vetoomuksen allekirjoitti yhteensä 90 000 ihmistä. Oslossa 20.1. järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui tuhansia ihmisiä ja tukimielenosoituksia järjestettiin ympäri maailmaa. Oslon mielenosoitusta edeltävänä päivänä Helsingissä järjestettiin tukimielenosoitus Norjan suurlähetystön edessä.
Norjalaisen eläinoikeusjärjestö NOAH:in johtaja Siri Martinsen kertoo kolmen suden kuolleen vielä mielenosoituksen jälkeen, vaikka mielenosoitus saikin runsaasti medianäkyvyyttä. ”Mielenosoituksella oli merkitystä, sillä paikalle saapui runsaasti ihmisiä alueilta, missä susia esiintyy. Mediassa ymmärrettiin, että kaikki paikalliset eivät vastusta susia, vaan tosiasiassa enemmistä on susien puolella.” Susijahtia on aikaisemmin perusteltu muun muassa maanviljelijöiden ja muiden susialueella asuvien pelolla.
”Tilanne on vielä toistaiseksi epäselvä, sillä odotamme tällä hetkellä susiaiheista oikeudenkäyntiä. Ympäristöministerin mukaan oikeudenkäynti määrittää, miten jatkossa toimitaan. Tänä vuonna valittu uusi ympäristöministeri Ola Elvestuen on myönteisempi susia kohtaan ja hän on luvannut keskittyä petoeläinten hyväksymisen edistämiseen.” Martinsen kertoo. Toiveena on, että uusi ympäristöministeri ajaisi erilaista lähestymistapaa, eikä uutta jahtia enää järjestettäisi.
NOAH ja muut ympäristöjärjestöt tapaavat uuden ympäristöministerin toukokuussa. Martinsen kuitenkin painottaa, että Norjan sudet eivät ole vielä suinkaan turvassa: ”Meidän täytyy jatkaa työtä, jotta saamme enemmistön poliitikoista ymmärtämään, että nykyinen Norjan petopolitiikka on väärin.”
Heini-Sofia Alavuo