Sijainti: Pääsivu / Blogi / Maanomistajat voivat luoda sudelle suojelualueita

Maanomistajat voivat luoda sudelle suojelualueita

Susitoimintapäivän osallistujat haluavat kiinnittää huomiota maanomistajien oikeuteen säädellä metsästystä maillaan.

Luonto-Liiton susiryhmä järjesti tänään valtakunnallisen susitoimintapäivän, jossa ideoitiin tulevaa toimintaa. Harjun nuorisotalolla Helsingissä kokoontuneet suden suojelun puolustajat haluavat kiinnittää yhteisellä kannanotolla huomiota maanomistajien oikeuteen määrätä metsästyksestä maillaan. Laillinen metsästys on salametsästyksen ohella merkittävä uhka susikannalle, joten metsästysoikeuden kieltämällä tai sitä rajoittamalla yksityiset maanomistajat voivat konkreettisella tavalla auttaa suden suojelua.

Metsästysvuokrasopimuksessa on mahdollista määrittää, mitä eläimiä maanomistajan alueella on luvallista metsästää. Jos maanomistaja kieltää sopimuksessa esimerkiksi suden metsästyksen, poikkeuslupia suden kaatoon ei ole luvallista panna toimeen alueella, jota sopimus koskee.

Toistaiseksi voimassa oleva metsästysvuokrasopimus on mahdollista irtisanoa ilman erityisiä perusteita. Mikäli irtisanomisajasta ei ole erikseen sovittu, ja vuokrasopimus irtisanotaan viimeistään kuusi kuukautta ennen metsästysvuoden loppua, se päättyy metsästysvuoden viimeisenä päivänä eli 31. heinäkuuta. Jos vuokrasopimus irtisanotaan tammikuun lopun ja elokuun alun välisenä aikana, se säilyy voimassa seuraavan metsästysvuoden loppuun saakka.

Uusi omistaja voi irtisanoa metsästysvuokrasopimuksen, kun hän on saanut vuokra-alueen kaupalla, vaihdossa tai lahjoituksena. Irtisanominen tulee tehdä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun omistaja on saanut tiedon vuokrasopimuksesta. Muuten sopimus pysyy voimassa.

Susiryhmä kannustaa maanomistajia myös pitämään kiinni oikeudestaan purkaa sopimus, mikäli vuokralaisen toiminta antaa tälle perusteet. Jos vuokralainen jättää vuokran maksamatta, rikkoo sopimusehtoja tai käyttää metsästysoikeutta merkittävällä tavalla väärin, vuokrasuhteen voi päättää välittömästi.

Metsästysoikeuden vuokraamisen sääntöjen puitteissa maanomistajilla on mahdollista luoda käytännössä suojelualueita susille samoin kuin muillekin riistaeläimille. Susiryhmä toivoo, että suden metsätykseen käytettävissä olevien alueiden karsiminen edistää osaltaan paitsi susikannan elpymistä, myös petopolitiikan järkeistämistä.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , , ,