Sijainti: Pääsivu / Blogi / Maa- ja metsätalousministeriön puututtava Lapin riistanhoitopiirin toimiin nyt!

Maa- ja metsätalousministeriön puututtava Lapin riistanhoitopiirin toimiin nyt!

Lapin riistahoitopiiri on myöntänyt UKK-kansallispuiston alueelle juuri kaksi sudentappolupaa susien aiheuttamien porovahinkojen perusteella. Tämä kertoo karun totuuden siitä, kuinka poronhoitoalueella suhtaudutaan suurpetoihin ja niiden elämisen mahdollisuuksiin luonnonsuojelualueilla.

Poronhoitoalueen kohdalla porovahinkojen todentaminen on leväperäistä. Suurpedot halutaan tappaa alueelta viimeiseen asti ilman, että vahinkoja tarkistetaan kunnolla. Lapin riistanhoitopiiri on juuri hakenut maa- ja metsätalousministeriöltä lupaa käyttää suunnitellulle susijahdille moottorikelkkoja. Sudentappoluvat ovat nyt ministeriön virkamiesten käsissä.

”Maa- ja metsätalousministeriön on puhallettava peli poikki välittömästi ja otettava Lapin riistanhoitopiiri erityisen tarkkailun alle sekä selvitettävä porovahinkojen todenperäisyys. Ministeriön on ymmärrettävä, että vastuu suden tulevaisuudesta on virkamiehillä”, sanoo Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta.

Suomen susikanta on romahtanut. Susia on Suomessa tällä hetkellä ainoastaan 150–160 yksilöä. Sen lisäksi, että Suomessa rehottaa salametsästys, maa- ja metsätalousministeriö on antanut mahdollisuuden tappaa poronhoitoalueen sudet viimeiseen yksilöön asti.

Päätäntävalta susien tappoluvista on siirretty jo jokin aika sitten riistanhoitopiireille, joissa metsästäjät ovat yliedustettuina. Erityisen ongelmallinen tilanne on tällä hetkellä juuri pohjoisessa Suomessa.

Esimerkiksi hiljattain poronhoitoalueelle myönnetyn ilveksen tappoluvan perustelut olivat varsin kyseenalaisia. Ilveksen arvioitiin tappaneen 14 poroa, vaikka todisteita oli vain yhdestä tapauksesta. Inarin riistanhoitoyhdistyksen ja Metsähallituksen mukaan kyseisiä porovahinkoja ei ole pääsääntöisesti tarkistettu maaseutuelinkeinoviranomaisten toimesta. Riistanhoitopiiri myönsi kuitenkin luvan naarasilveksen tappamiselle. Tässä tilanteessa ei ollut edes tietoa siitä, oliko ilveksellä pentuja.

Lisätietoja:
Sami Säynevirta, järjestöpäällikkö, 040 560 7303,
sami.saynevirta(at)luontoliitto.fi
Sami Lyytinen, Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja, 040 558 6097,
savely(at)utu.fi

http://www.luontoliitto.fi
http://www.luontoliitto.fi/susiryhma
http://www.salakaadotseis.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: