Sijainti: Pääsivu / Blogi / Luonto-Liitto vetoaa kansainvälisesti Suomen susien pelastamiseksi

Luonto-Liitto vetoaa kansainvälisesti Suomen susien pelastamiseksi

Luonto-Liitto vetoaa nyt EU-tasolla Suomen susien puolesta. Susien ystäviä kannustetaan kirjoittamaan Euroopan komission ympäristökomissaari Karmenu Vellalle ja pyytämään komissiota puuttumaan tiukasti suden kannanhoidolliseen metsästykseen Suomessa.

“Vaikuttaa vahvasti siltä, että Suomi ei pysty ratkaisemaan susikysymystä itsenäisesti kestävällä tavalla. Suomen susien pelastamiseksi tarvitaan kansainvälistä huomiota sekä poliittisia toimia,” Luonto-Liiton kansainvälisestä susikampanjoinnista vastaava Francisco Sánchez Molina sanoo.

Suomen susista on kadonnut lähes kolmannes lyhyen ajan sisällä. Susi on erittäin uhanalainen laji, ja Suomen susikannan koko on jo kutistunut geneettisen kestävyyden minimitasolle. Lapista sudet on hävitetty käytännössä kokonaan.

Suomen vakava susitilanne on saanut osakseen laajaa kansainvälistä mediahuomiota tämän vuoden aikana. Aiheeseen ovat tarttuneet muun muassa The New York Times, the Guardian, sekä monet muut sanomalehdet sekä uutistoimistot ympäri maailman.

“Tällä hetkellä Suomen susien kohtalo huolestuttaa kansainvälisesti erityisesti sen takia, että susien kannanhoidollinen metsästys on ollut usein tarpeetonta ja tieteellisesti perusteetonta. Tehokkaampaa olisi petovahinkojen aktiivinen ennaltaehkäisy”, Sánchez Molina sanoo.

Hiljattain Iso-Britanniassa julkaistu biotieteiden alan tutkimus arvioi, että suurpetojen kannanhoidollinen metsästys itse asiassa lisää salametsästystä sen sijaan että se vähentäisi sitä(Proceedings of the Royal Society B, 11.5.2016).

Luonto-Liitto on toimittanut vuosi sitten Euroopan komissiolle valituksen koskien susien kannanhoidollista metsästystä ja susien jatkuvaa ahdinkoa Suomessa. Valituksen tueksi komissiolle luovutettiin tämän vuoden alussa vetoomus, jonka allekirjoitti lähes 12 000 ihmistä. Suomessa elää Luonnonvarakeskuksen mukaan 200-235 sutta.

Luonto-Liiton sudensuojelutyötä on liittynyt tukemaan myös muusikko Sampo Marjomaa, jonka Dark Country -yhtyeen susiaiheinen video julkistetaan torstaina 16.6. Steam Hellsingissä. Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

"Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on kirjaimellisesti elintärkeä asia kaikille elämänmuodoille. Halusimme upottaa ajatuksia suden suojelusta videoon ja tällä tavalla avata puolestamme keskustelua. Susi on ihmiskunnan parhaan ystävän koiran kantamuoto. Milloin siitä tuli verivihollisemme?, Sampo Marjomaa kysyy.

 

Lisätiedot:

Francisco Sánchez Molina, Luonto-Liiton susiryhmän kansainvälinen kampanjakoordinaattori, francisco.sanchez@luontoliitto.fi, puh. 044 516 6227

Sami Säynevirta, Luonto-Liiton järjestöpäällikkö, sami.saynevirta@luontoliitto.fi, puh. 040 560 7303

Sampo Marjomaa, taiteilija, sampomarjomaa@hotmail.com

Luonto-Liiton kansainvälinen kampanja susien puolesta sosiaalisessa mediassa #Greypride-hashtagilla

www.luontoliitto.fi/susiryhma

www.salakaadotseis.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,