Sijainti: Pääsivu / Blogi / Luonto-Liitto: Susien pantaseurantapalvelu tulee sulkea toistaiseksi

Luonto-Liitto: Susien pantaseurantapalvelu tulee sulkea toistaiseksi

Luonto-Liitto on erittäin huolestunut kahden edeltävän viikon aikana järjestön tietoon tulleista susien salametsästystapauksista ja niiden yrityksistä.

Luonto-Liitto on erittäin huolestunut kahden edeltävän viikon aikana järjestön tietoon tulleista susien salametsästystapauksista ja niiden yrityksistä. Maastosta löytyneiden jälkien perusteella Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) paikannuspantaa kantavia susia on jäljitetty eri puolilla Suomea laittomasti.

Pohjois-Karjalassa poliisi aloitti viikonloppuna törkeän metsästysrikoksen tutkinnan, jossa se epäilee yhden pantasuden tulleen ammutuksi.

RKTL:n seurannassa olevien tutkimussusien karkeat paikannustiedot löytyvät internetistä. Niiden avulla salametsästäjät pääsevät nopeasti susien perään, kun ne siirtyvät jahtiin soveltuvalle alueelle”, toteaa viime viikonloppunakin tilannetta Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maastossa seurannut Luonto-Liiton susiryhmän aktiivi Marko Kettunen. ”Moottorikelkkojen ja mönkijöiden jäljet kertovat karua viestiään susiin kohdistuneista jahtiyrityksistä.”

Viikonlopun aikana vastaavia havaintoja yrityksistä salametsästää susia on toimitettu Luonto-Liiton tietoon usealta pantasuden liikkuma-alueelta eri puolilta Suomea. Luonto-Liitto esittää, että RKTL sulkee paikannuspantasusien sijainnista kertovan palvelun toistaiseksi.

Suomen susien tilanne on hälyttävä, sillä susia on Suomessa vain 140–155 yksilöä. Susi luokitellaan maassamme erittäin uhanalaiseksi lajiksi.

Susiin kohdistuvaan törkeään metsästysrikollisuuteen pitäisi puuttua yhä voimakkaammin viranomaisten toimin. Vaikka susien salametsästys saakin laajaa hiljaista hyväksyntää, osa susialueiden asukkaista olisi halukkaita myös puuttumaan salametsästykseen.

Susialueiden paikallisilta välittyy vahva viesti siitä, etteivät he luota paikallispoliisiin tai muuhun virkavaltaan. He pelkäävät ilmiannon aiheuttavan heille vaikeuksia ja siksi eivät uskalla puuttua havaitsemiinsa rikoksiin, vaikka haluaisivat”, sanoo Sami Lyytinen Luonto-Liiton susiryhmästä.

Luonto-Liitto peräänkuuluttaa poliisijohdolta resurssien ja mahdollisuuksien antamista kenttätyötä tekeville poliiseille. Susien ja muiden suurpetojen salametsästys on järjestäytynyttä rikollisuutta muistuttavaa toimintaa, johon tulee suhtautua vakavasti.


Lisätiedot:

Sami Lyytinen
Susiryhmän aktiivi
Puh. 044 907 2063

sami.lyytinen(at)gmail.com

Ilkka Hiltunen
Susikampanjavastaava, Luonto-Liitto
Puh. 044 516 6227

ilkka.hiltunen(at)luontoliitto.fi

www.salakaadotseis.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,