Sijainti: Pääsivu / Blogi / Luonto-Liitto sättii maa- ja metsätalousministeriötä ja kiittää ympäristöministeriötä: Suomen suurpedot on pelastettava

Luonto-Liitto sättii maa- ja metsätalousministeriötä ja kiittää ympäristöministeriötä: Suomen suurpedot on pelastettava

Luonto-Liitto tyrmää maa- ja metsätalousministeriön uudet asetukset susien, karhujen ja ilvesten suurimmista sallituista saalismääristä kuluvalle metsästysvuodelle. Ympäristöministeriö ja ministeri Niinistö puolestaan saavat Luonto-Liitolta kiitosta. Ministeri teki eilen 3.8. tiedotteen, jossa hän kritisoi ilvesten ja karhujen kaatolupien ylittävän selvästi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) suositukset.

Luonto-Liitto muistuttaa ministeri Koskista, että Suomen suurpedoista suuressa ahdingossa on erityisesti erittäin uhanalaiseksi luokiteltu susi. Sudelle voidaan myöntää alkaneena metsästysvuonna 20 pyyntilupaa, joka on peräti 14 % koko maan susikannasta. Susia on RKTL:n virallisen arvion mukaan vuonna 2011 enää 135-145 yksilöä koko maassa. Tämä tarkoittaa alle 15 lisääntyvää paria eli laumareviiriä. Luonto-Liiton mielestä maa- ja metsätalousministeriö ei huomioi susikannan uhanalaisuuteen liittyviä ongelmia tilanteen vaatimalla vakavuudella.

“Maa- ja metsätalousministeriö pelaa susipeliään kovilla panoksilla. Toisaalta Suomessa on jo käsillä lajin sukupuuttouhka, ja toisaalta maatamme uhkaa Ruotsin tapaan joutuminen EU-tuomioistuimeen suojeluvelvoitteiden laiminlyönnistä,” Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Sami Lyytinen arvostelee.

Suomen susikannan kriittisen tilanteen takia Luonto-Liitto vaatii ministeriötä jäädyttämään sudenkaatoluvat kokonaisuudessaan metsästysvuonna 2011–2012.

“Hallitusohjelmaamme on kirjattu suurpetokantojen pitäminen elinvoimaisina. Näinkö maa- ja metsätalousministeriö hoitaa velvollisuuksiaan?”, Luonto-Liiton susikampanjavastaava Aura Yliselä hämmästelee.

Luonto-Liitto toimii susien ja muiden suurpetojen suojelun puolesta salametsästyksen vastaisella Salakaadot seis -kampanjallaan. Susien ja muiden suurpetojen suurin uhka Suomessa on laillinen tai laiton metsästys.

Lisätietoja:

Luonto-Liiton lausunto asetuksesta


Salakaadot seis -kampanja

Aura Yliselä
Susikampanjavastaava
Luonto-Liitto
aura.ylisela[at]luontoliitto.fi, p. 044 5166 227

Sami Lyytinen,
Susiryhmän puheenjohtaja
sami.lyytinen[at]luontoliitto.fi, p. 040 5586 097

kuuluu seuraaviin kategorioihin: