Sijainti: Pääsivu / Blogi / Luonto-Liitto ja Wild Lynx tuomitsevat Ruotsin susijahdin

Luonto-Liitto ja Wild Lynx tuomitsevat Ruotsin susijahdinLuonto-Liiton susiryhmä ja Wild Lynx ry eivät hyväksy Ruotsissa käynnissä olevaa susien joukkotappamista. Ruotsin viranomaiset myönsivät luvan pienentää susikantaa 210 yksilöön. Tämä tarkoittaa, että Ruotsin jo ennestään pienestä susikannasta tapetaan 27 sutta.

"Tilanne on aivan uskomaton, miten tämä voi olla laillista? Tällä toiminnalla tuhotaan Ruotsin lisäksi myös Suomen ja Norjan susikantoja, sillä kokonaisuudessaan Skandinavian susikanta on hyvin pieni ja sitä uhkaa sukupuutto", sanoo Wild Lynx ry:n puheenjohtaja Jaana Julin.

Ruotsin median mukaan susijahdissa on lisäksi haavoitettu susia. Jahtiin on osallistunut arviolta yli 10 000 metsästäjää. Susien metsästys on käynnissä Länsi-Ruotsin tunturiseuduilla Värmlannissa ja Taalainmaalla. Tämän hetken tietojen mukaan kaikki 27 sutta on jo tapettu. Tapetuista susista osa oli radioseurannassa. Myös viisi alfapariin kuulunutta sutta on ammuttu. Ruotsin luonnonsuojeluliitto on tehnyt asiasta kantelun EU-komissiolle.

"Ruotsin susikanta on niin pieni ja epävakaa, ettei se kestä tämän mittaluokan karsintaa. Susijahdille ei ole laillisia eikä tieteellisiä perusteita", sanoo ruotsalaisen Rovdjursföreningenin pääsihteeri Ann Dahlerus. Ruotsalainen suurpetojen suojeluun keskittyvä järjestö kerää sudenmetsästyksen vastaista adressia, jonka on allekirjoittanut jo yli 13 000 kansalaista.

"Susien pitää pystyä siirtymään Suomen poronhoitoalueen kautta Ruotsiin ja Norjaan. Tämä ei ole Suomen susipolitiikan takia tällä hetkellä mahdollista, sillä myös Suomen poronhoitoalueen sudet on lähes kokonaan ammuttu", sanoo Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta.

Suomen poronhoitoalueelle myönnettiin tälle metsästyskaudelle yhteensä 28 sudenkaatolupaa. Poronhoitoalue on susien ainoa kulkuväylä Skandinaviaan. Luontainen liikkuminen sinne ei tällä hetkellä toteudu. Luvallisten tappolupien lisäksi susia uhkaa alueella salametsästys, joka on valitettavasti hiljaisesti hyväksyttyä.

Lisätietoja:
Sami Säynevirta, sami.saynevirta(at)luontoliitto.fi 040 560 7303
Jaana Julin, jaana.julin(at)gmail.com 050 541 1912
Ann Dahlerus, ann.dahlerus(at)telia.com 990 468 4414 117
(lisätiedot Ruotsin tilanteesta)

http://www.luontoliitto.fi/susiryhma
http://www.salakaadotseis.fi
http://www.wildlynx.suntuubi.com
http://www.rovdjur.se

kuuluu seuraaviin kategorioihin: