Sijainti: Pääsivu / Blogi / Luonto-Liitto ei hyväksy Lapin UKK-puistossa liikkuneen suden tappamista

Luonto-Liitto ei hyväksy Lapin UKK-puistossa liikkuneen suden tappamista

Luonto-Liitto ei hyväksy Lapin riistanhoitopiirin myöntämää tappolupaa Urho Kekkosen kansallispuistossa liikkuneelle sudelle. Luonto-Liiton mielestä tapaus osoittaa räikeällä tavalla, että sudella ei ole nykykäytännön mukaan elinsijaa edes Lapin isoissa kansallispuistossa, joita markkinoidaan kuitenkin myös suurpetojen turvapaikkoina.

Tapetuksi tuomittu susi on tiettävästi sama yksilö, jota kuukausi aiemmin yritettiin UKK-puiston alueella laittomasti saada hengiltä moottorikelkoilla sitä jahdaten. Virkavallan väLiintulon ansiosta laiton jahti keskeytyi ja takaa-ajon näännyttämä susi säilyi hengissä.

– Päiväkausia kestävä suden jahtaaminen henkihieveriin on jo eläinrääkkäystä, sanoo Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta.

Lapin susikanta on olematon ja koostuu muutamasta yksittäisestä susiyksilöstä. Jotkut susista elävät molemmin puolin Suomen ja Venäjän rajaa.

– Eikö Lapin kuulunut olla villin luontomme tyyssija? On irvokasta, että esimerkiksi Lapin matkamuistoesineitä myyvät liikkeet ovat täynnä susiaiheisia tuotteita, ja silti viimeinenkin susi pitää kerta toisensa jälkeen tappaa maakunnan alueelta, Säynevirta ihmettelee.

Luonto-Liitto pitää tärkeänä, että poronhoitoalueen erityistilanteesta susikannan hoidon suhteen alettaisiin keskustella laajemmin. Suomella ja erityisesti poronhoitoalueilla on keskeinen rooli ajateltaessa Skandinavian hyvin sisäsiittoisen susikannan tulevaisuutta. Jos Suomen poronhoitoalueella ei sallita susia lainkaan, ei Ruotsin ja Norjan susikanta voi saada kaipaamaansa uutta geeniperimää sukusiittoisuutta helpottamaan.

Luonto-Liiton toimintaa Suomen suurpetojen suojelun edistämiseksi vetää järjestön susiryhmä. Susiryhmä levittää tutkimuspohjaista tietoa suurpetojemme elintavoista, ja pyrkii vaikuttamaan asenteisiin vähentämällä turhaa pelkoa ja vihaa petoja kohtaan.Kelkkajahdin näännyttämä susi
Kuvassa aiemmin tänä talvena UKK-puistossa kuvattu kelkkajahdin näännyttämä susi. Kuva: Luonto-Liitto.

Julkaisuvapaita kuvia:
http://www.luontoliitto.fi/tiedotteet/wp-content/uploads/2009/04/ukksusi_1.jpghttp://www.luontoliitto.fi/tiedotteet/wp-content/uploads/2009/04/ukksusi_2.jpg

Lisätiedot:
Sami Säynevirta, järjestöpäällikkö
sami.saynevirt(at)luontoliitto.fi puh. 040 560 7303

Sami Lyytinen, Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja
savely(at)utu.fi puh. 040 558 6097

www.salakaadotseis.fi
www.luontoliitto.fi/susiryhma
kuuluu seuraaviin kategorioihin: