Sijainti: Pääsivu / Blogi / Luonto-Liiton Salakaadot seis -kampanjalle Pandapalkinto

Luonto-Liiton Salakaadot seis -kampanjalle PandapalkintoWWF Suomi myönsi tänään Pandapalkinnon Luonto-Liiton Salakaadot seis -kampanjalle. Palkinto on tunnustus työstä susien ja muiden suurpetojen salametsästyksen kitkemiseksi Suomesta. Luonto-Liitto jakaa 20 000 euron arvoisen Pandapalkinnon Virtavesien hoitoyhdistys Virhon kanssa.

Salakaadot seis -kampanja ottaa kantaa Suomen elinvoimaisen susikannan puolesta painottaen susiin kohdistuvan salametsästyksen ehkäisemistä. Salametsästys on rikos, eikä sitä pidä hyväksyä edes hiljaisesti.

”Suomesta on hävinnyt huomattavasti enemmän susia kuin sudenkaatolupia on myönnetty. Tarvitaan asennemuutos ja konkreettisia tekoja, jotta tulevaisuudessa villieläimet pystyisivät elämään arvokasta elämää Suomessa. Palkintorahan avulla pystymme jatkamaan ja tehostamaan salametsästyksen vastaista kampanjointia entisestään”, sanoo Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta.

Palkinnon myöntäneen WWF:n mukaan Salakaadot seis -kampanjassa on saavutettu jo kaksi merkittävää välitavoitetta. On yleisesti tunnustettu, että susien salametsästyksellä on keskeinen rooli Suomen susikannan romahduksessa. Lisäksi törkeän metsästysrikoksen nimike ja tuntuvat rangaistukset metsästysrikoksista on määrä kirjata rikoslakiin vielä tänä vuonna.

Suomen susikanta on taantunut voimakkaasti viime vuosina. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvion mukaan maassamme on ainoastaan 150–160 sutta.

Salakaadot seis -kampanjassa on tukijoina 50 julkisuudesta tuttua henkilöä. Kampanjan yhteydessä voi allekirjoittaa vetoomuksen susien puolesta.

Lisätietoja:

www.salakaadotseis.fi

Sami Säynevirta, Luonto-Liiton järjestöpäällikkö
p. 040 5607 030
sami.saynevirta(at)luontoliitto.fi

Sami Lyytinen, Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja
p. 040 5586 097
sami.lyytinen(at)gmail.com

———————-

Palkintopuhe 2.2.2011

Sami Säynevirta, Luonto-Liiton järjestöpäällikkö

Hyvä WWF Suomi ja muut kuulijat,

Luonto-Liiton susiryhmä aloitti Salakaadot seis -kampanjan vuonna 2008, koska Suomen susikanta romahti rajusti, ja syyksi epäiltiin salametsästystä. Susia oli hävinnyt luonnosta huomattavasti enemmän verrattuna siihen kuinka paljon luvallisia tappolupia oli myönnetty.

Salakaadot seis -kampanjaan pyydettiin mukaan tavallisia ihmisiä, jotka asuvat petoalueilla ja jotka ovat valmiita sanomaan mielipiteensä susista ja sen, että eläminen susien kanssa rinnakkain on mahdollista ja että salametsästystä ei saa hyväksyä edes hiljaisesti.

Salakaadot seis -kampanja päivitettiin syksyllä 2010, ja pyysimme silloin mukaan myös julkisuuden henkilöitä tukijoiksi. Saimme mukaan 50 julkkista.

Kampanjan aikana olemme tavanneet lukuisan joukon eri sidosryhmien edustajia Suomessa ja Euroopassa. Olemme tiedottaneet ahkerasti susiasioista ja järjestäneet tempauksia.

Suomen susitilanne on edelleen hälyttävä. Suomessa elää ainoastaan noin 150–160 sutta, ja susien salametsästys on valitettavasti arkipäivää. Ongelma tunnustetaan, mutta konkreettiset teot puuttuvat edelleen. Salametsästystä on helppo harrastaa suurilla saloilla, kun erävalvonnan resurssit ovat olemattomat.

Jotta asiat paranisivat susien kannalta, Suomeen tarvitaan asennemuutos kansalaisten ja poliittisien päätösten tekijöiden keskuudessa.

Luonto-Liiton susiryhmä toimii pääsääntöisesti vapaaehtoisvoimin. Kampanjan jatkuvuuden kannalta taloudellinen tuki on erittäin tärkeää.

Salakaadot seis -kampanjaan voi tutustua osoitteessa www.salakaadotseis.fi

Kiitos paljon WWF Suomi. Lämmin kiitos Pandapalkinnon johdosta.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: