Sijainti: Pääsivu / Blogi / Lappia ei saa tyhjentää ahmoista ja susista

Lappia ei saa tyhjentää ahmoista ja susista

Luonto-Liitto ei hyväksy maa- ja metsätalousministeriön suurpetopolitiikkaa, jonka tarkoituksena on tyhjentää Lappi susien jälkeen ahmoista.

Luonto-Liitto ei hyväksy maa- ja metsätalousministeriön suurpetopolitiikkaa, jonka tarkoituksena on tyhjentää Lappi susien jälkeen ahmoista. Marraskuussa Lappiin myönnettiin kahdeksan sudentappolupaa ja nyt maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa lisäksi ahmojen tappamista alueelta.

Ahma on erittäin uhanalainen suurpetomme ja ahmojen olemassaolo on turvattava myös Lapissa samalla tavalla kuin susienkin. Ahmoja elää Suomessa tällä hetkellä 180–220 yksilöä ja susia ainoastaan 125–135 yksilöä. Poronhoitoalueelta pysyvä susikanta on jo hävitetty, eikä alueella elä kuin satunnaisia susiyksilöitä. Sama kohtalo uhkaa nyt myös ahmaa.

Lapin suurpetokantojen hävittäminen porotalouden varjolla ei ole hyväksyttävää. Porojen suojaaminen ei ole helppoa, mutta siitä käyty keskustelu on ollut myös olematonta.

”Tällä hetkellä on ensiarvoisen tärkeää, että keskitytään porovahinkojen ennaltaehkäisyyn aitauksilla, laumanvartijakoirilla tai porojen paimennuksella. Susien ja ahmojen tappamisen sijaan pitäisi niiden olemassaolosta maksaa korvausta”, sanoo Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Sami Säynevirta.

Vastuu suurpetokantojen hyvinvoinnin kestävästä edistämisestä on maa- ja metsätalousministeriöllä, jonka johdolla valmistellaan tällä hetkellä uutta susikannan hoitosuunnitelmaa.

”Susikannan hoitosuunnitelmaan pitää saada kirjauksia siitä, kuinka Suomen susikanta saadaan kestävälle tasolle koko maassa. Sekä ahmojen että susien olemassaolo Lapissa on turvattava yhteiskunnallisin toimin”, sanoo susikampanjavastaava Ilkka Hiltunen.


Lisätiedot:

Ilkka Hiltunen
susikampanjavastaava, Luonto-Liitto
puh. 044 516 6227
ilkka.hiltunen(at)luontoliitto.fi


Sami Säynevirta
vs. toiminnanjohtaja, Luonto-Liitto
puh. 040 560 7303
sami.saynevirta(at)luontoliitto.fi

www.luontoliitto.fi/susiryhma
www.salakaadotseis.fi


Luonto-Liiton tiedote 19.11.2013 koskien poronhoitoalueen susitilannetta:

http://www.luontoliitto.fi/susiryhma/blogi/lapin-porotalous-uhkaa-susien-lisaksi-alueen-ymparistoa

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,