Sijainti: Pääsivu / Blogi / Lapin petofoorumin esitykset ovat poliittista peliä suurpetojen kustannuksella

Lapin petofoorumin esitykset ovat poliittista peliä suurpetojen kustannuksellaMaa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ehdotti Sallan petofoorumissa karhujen kevätpyynnin ottamista uudelleen kokeiluun kolmen vuoden ajaksi poronhoitoalueelle petovahinkojen ennaltaehkäisemiseksi.

Luonto-Liiton ja Wild Lynx ry:n tyrmäävät karhujen kevätpyynnin eettisesti ja laillisesti erittäin tuomittavana. Monilla karhuista on alkukeväästä pienet pennut. Metsästyksen salliminen lisääntymiskaudella on ristiriidassa Suomen karhukannan hoitosuunnitelman kanssa.

”Ehdotus on pöyristyttävä. On ilmeistä, että äänestäjiltä haetaan hyväksyntää Suomen karhukannan kustannukselta”, sanoo Wild Lynx ry:n puheenjohtaja Jaana Julin.

Sallan petofoorumissa esiteltiin myös Lapin liiton petovahinkoselvitys. Selvityksessä esitetään, että poronhoitoalueen karhukanta puolitettaisiin 400 karhuun. Selvityksen mukaan myös ilvesten ja ahmojen määrää olisi karsittava. Susia Lappiin sallittaisiin vain muutamia.

”Lapissa on ainoastaan kourallinen susia ja ahmoja. Lapin kohdalla tarpeellisempaa olisi puhua poroelinkeinon kestävyydestä laajemmin ja suurpetojen osalta salametsästyksestä ja siitä, miten rikollinen toiminta saataisiin estettyä”, sanoo Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Sami Lyytinen.

Kaikki Suomen suurpetolajit eli karhu, ahma, ilves ja susi on luokiteltu uhanalaisiksi viime joulukuussa julkaistun uhanalaisarvioinnin mukaan. Ahma luokiteltiin nyt korkeimpaan uhanalaisuuden luokkaan eli äärimmäisen uhanalaiseksi. Laillisen metsästyksen lisäksi petojen määrää vähentää salametsästys.

Petovahinkojen ennaltaehkäisyn lisäksi ratkaisuna poronhoitoalueen peto-ongelmaan voisi ajatella reviirikohtaista korvausjärjestelmää. Suomen suurpetojen karsiminen pois Lapin alueelta ei ole ratkaisu, koska poronhoitoalue kattaa pinta-alaltaan kolmasosan koko maasta.

Luonto-Liitto kampanjoi suurpetojen puolesta Salakaadot seis -kampanjallaan. Kampanjassa vaaditaan maa- ja metsätalousministeriöltä sudenkaatolupien jäädyttämistä ja petovahinkojen ennaltaehkäisyn tehostamista.

Lisätiedot:

Sami Lyytinen
Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja
p. 040 5586 097
sami.lyytinen(at)gmail.com

Jaana Julin
Wild Lynx ry:n puheenjohtaja
p. 050 5411 912
jaana.julin(at)gmail.com

www.salakaadotseis.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: