Sijainti: Pääsivu / Blogi / Kun sudesta tulee saalis

Kun sudesta tulee saalis

Susijahdissa koirien käyttö aiheuttaa kärsimystä susille.
Kun sudesta tulee saalis

Kuva: Christa Granroth

Suomessa julkaistaan jatkuvasti uutisia susien aiheuttamista vaaroista metsästyskoirille, mutta metsästyskoirien käyttö sudenmetsästyksessä on vaiettu asia.

Tietoa jahdeista saa hakea Ruotsista asti, missä sudenmetsästäjät kertovat kokemuksistaan osallistuttuaan Suomessa susijahteihin1. Suosittuja koirarotuja susijahdeissa ovat amerikankettukoira ja plotthound (plotti), mutta muutkin tarpeeksi kovaluontoiset koirat kelpaavat.

Susijahtien kulku on seuraavanlainen. Yksittäisiä susia rajataan alueen sisälle käyttämällä esimerkiksi lippusiimaa. Tämän jälkeen koirat viedään kytkettyinä tuoreille sudenjäljille ja päästetään irti, kun susi on liikkeellä. Ihmisten ja koirien läsnäolo saa suden pakoreaktion laukeamaan.

Suomessa käytetään pääsääntöisesti neljää koiraa sudenmetsästyksessä, mutta mitään rajoitusta koirien lukumäärälle ei ole. Ruotsissa jahdeissa on käytetty vain kahta koiraa, joka on sallittu ilvesten ja karhujen metsästyksessä. Ruotsissa laki kieltää turhan stressin ja kärsimysten aiheuttamisen riistaeläimille. Tämän kieltää myös Suomen metsästyslaki, jonka mukaan eläimille ei saa tuottaa tarpeetonta kärsimystä (20§).

Ongelma muodostuu jos metsästyksen kohteena oleva susi ei jaksa paeta, jolloin yhteenottoa laumassa työskentelevien koirien kanssa ei voida estää. Lähietäisyydellä toimivien koirien vuoksi myös suden lopettaminen on vaikeaa. Tilanne voi syntyä esimerkiksi kun susi haavoittuu ampumisen seurauksena, mikä on ruotsalaisen valtion eläinlääketieteellinen laitoksen (SVA) tekemien selvitysten mukaan hyvin yleistä. Esimerkiksi vuonna 2011 Ruotsissa ammuttiin yhteensä 53 laukausta 19 sutta kohtaan, joista vain 20 laukausta osui kuollettavasti2. Myös metsästyskoirille voi koitua vakavia seuraamuksia yhteenotoissa. Amerikassa koirien käyttöä sudenmetsästyksessä on kritisoitu laajalti epäeettisenä metsästysmuotona. He nimittävät tätä veriseksi koirasusitappeluksi.

Norjassa paljastui laaja susien salametsästystapaus, jossa metsästyskoiria oli koulutettu sudenmetsästystä varten tapattamalla niillä pienpetoja. Tavoitteena tällaisessa toiminnassa on, että koirista tulisi aggressiivisempia susia kohtaan3.

Miten sudenpyyntiin tarkoitettuja koiria koulutetaan Suomessa? Ainakin karhunmetsästykseen tarkoitettuja koiria koulutetaan laittomasti ketjukarhuilla Venäjän puolella4.

Sudensuojelija
(Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä)

 

1. http://www.jaktojagare.se/kategorier/aktuellt/laddar-for-vargjakt-med-hundarna/

http://www.jaktojagare.se/kategorier/aktuellt/sju-vargar-skjutna-for-hundar/

2. SVA:s undersökningar av vargar fällda under licensjakten 2011. SVA:s rapportserie 18, 2011-04-07.
( http://www.sva.se/djurhalsa/vilda-djur/rovdjur2/licensjakt-pa-varg/vargjakt-2011 )

3. http://www.nrk.no/norge/jeger-domt-for-ulovlig-jakt-pa-vilt-med-hund-1.12568147

4.
http://yle.fi/uutiset/koirien_haukkukokeet_elavalla_karhulla_jatkuvat_karjalassa/6718865