Sijainti: Pääsivu / Blogi / Aikuisten susien kuolemat kertovat sudenkaatolupien kohdentamisen epäonnistumisesta

Aikuisten susien kuolemat kertovat sudenkaatolupien kohdentamisen epäonnistumisesta

Aikuisten susien kuolemat kertovat sudenkaatolupien kohdentamisen epäonnistumisesta

Kuva: Ake Halttunen

Teksti: Tatu Tissari

Kannanhoidollinen suden metsästys alkoi Suomessa 23.2. Kaatolupia on myönnetty koko maassa yhteensä kaksikymmentäneljä, joista viittä ei olla päästy vielä käyttämään hallinto-oikeuksissa vireillä olevien valitusten johdosta. Kaikista suden kaatoluvista on valitettu.

Kaatolupien käyttäminen on suositeltu kohdistamaan nuoriin susiin ja lisääntyvien alfaparien kaatamista on pyydetty välttämään. Silti neljästätoista sunnuntaihin mennessä kaadetusta sudesta oli alustavan tiedon mukaan yhdeksän aikuisia. Lisäksi kolme Kuhmossa ammuttua sutta oli juuri pannoitettu.

Vaikka pannoitettujen susien kaatamista ei ole suoraan kielletty, koituu yhden pannalla varustetun suden ampumisesta valtiolle noin 10 000 euroa ylimääräisiä kustannuksia. Susia pannoitetaan pääosin niiden tutkimisen helpottamiseksi, metsästyksessä käytettyjen koirien turvallisuuden takaamiseksi, sekä susiin kohdistuvan salametsästyksen ehkäisemiseksi.

Suden metsästykseen käytettävien kannanhoidollisten poikkeuslupien kohdentaminen nojaa pelkkiin suosituksiin, joiden noudattaminen riippuu ainoastaan metsästäjien taidosta ja moraalista. Nyt esille tulleet tapaukset antavat osoittaa, että luottamus susijahteihin osallistuneisiin metsästäjiin ei ole ollut ansaittua.

Käytännössä nykyinen hoitosuunnitelma ei anna keinoja rajoittaa suden lisääntymistä vahingoittavaa kaatolupien käyttöä millään tavalla. Suomen susikanta ei nykyisellään ole elinvoimaisella tasolla, minkä vuoksi kaatolupien myöntäminen ei ole hyväksyttävää. Jos niiden seurauksena kuolee lisääntyviä yksilöitä, susipopulaation uuden kuihtumisen vaara on entistä suurempi.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,