Sijainti: Pääsivu / Blogi / Susi – paholainen vai korento? Millainen eläin susi on?

Susi – paholainen vai korento? Millainen eläin susi on?

Susi on yksi maamme neljästä suurpedosta karhun, ilveksen ja ahman rinnalla. Näistä susi on huonoimmassa asemassa, niin maineeltaan kuin lajimäärältäänkin. Suden maine on aina ollut paha ja vaarallinen. Sitä on pelätty, metsästetty ja vihattu. Näin tehdään edelleen.

Susi on koiran sukulainen, ja muistuttaakin paljon isoa koiraa niin ulkonäöltään, olemukseltaan kuin tassunjäljeltäänkin. Näillä kahdella eläimellä onkin sama esi-isä, josta ihminen koulutti itselleen apulaisen ja ystävän 135 tuhatta vuotta sitten. Suden ja koiran tiet kuitenkin erkanivat, ja voisin yleistää, että koira on tyhmä, kehittymätön susi. Koiran aivot vastaavat muutaman kuukauden ikäisen sudenpennun aivoja, eivätkä raateluhampaat yllä suden tasolle. Susi myös pystyy vaeltamaan vaivattomasti pitkiäkin matkoja maastossa, koira ei ainakaan yhtä helposti ja nopeasti. Suomessa susi on erittäin uhanalainen laji. Niitä on jopa vähemmän kuin saimaannorppia.

Susi hahmona

Ihmisillä on erittäin monenlaisia mielipiteitä ja näkemyksiä sudesta. Sitä pidetään usein pahana ja ilkeänä eläimenä. Rupesin miettimään tarinoita ja sananlaskuja, joissa susi esiintyy. Kaikissa niissä susi on joko ilkeä, paha, tyhmä tai syöppö. Huonoa mielikuvaa sudesta vain vahvistetaan niiden avulla. Otetaanpa muutama esimerkki.

Ensiksi kaikille tuttu Punahilkka. Susi on ilkeä ja katala, se syö mummon ja Punahilkan. Totta kai, koska se on susi. Onneksi paikalle sattuu kuitenkin metsästäjä joka pelastaa Punahilkan ja mummon. Sudelle käy huonosti, tietenkin, olihan se tarinan pahis. Seuraavaksi Aku-Ankassa esiintyvät Sepe-susi ja Pikkuhukka. Sepe on ilkeä susi, joka haluaa tappaa viattomat pikku possut, siinä kuitenkaan onnistumatta. En tiedä, ovatko possut viisaita vai onko Sepe vain tyhmä. Pikkuhukka on kiltti susi. Ihmettelin aluksi, miten se on mahdollista, kunnes tajusin, että sehän on vasta pentu. Eiköhän siitäkin kunnon susi vielä kehkeydy. Entäpä Niko - lentäjän poika elokuva, jossa porot ja sudet ovat vihollisia keskenään. Sudet ovat pahoja, porot pelkäävät niitä, porot ovat kivoja. Ai niin, susien joukossa on itse asiassa myös mukava yksilö. Se on kuitenkin erittäin tyhmä ja muistuttaa enemmän koiraa kuin sutta.

Sudenkorento

Muilla kielillä sudenkorennon nimi viittaa erilaisiin pahoihin, voimakkaisiin olentoihin, esim. englanniksi sudenkorento on dragonfly, joka viittaa lohikäärmeeseen. Suomessa sudenkorento tunnetaan myös nimellä pirunpuntari. Sutta siis pidetään yhtä pahana ja pelottavana kuin pirua, tai vaikkapa sitä lohikäärmettä. Toinen esimerkki on myrkyllinen sudenmarja. Jokainen voi päätellä, miksi se on nimetty suden mukaan. Tarinoiden lisäksi on olemassa lukuisia sananlaskuja ja sanontoja, kuten hukka perii, hukkareissu, sudennälkä, susi lampaan vaatteissa, olla hukassa. Nämä kaikki sanonnat ovat jollain tavalla sutta halventavia tai vähätteleviä.

Miksi juuri sutta pidetään niin pahana eläimenä? Ymmärrän, että susi voi joskus olla vaarallinen eläin, se on tehnyt pahoja asioita, mutta ei kuitenkaan ihan noin paljon. Veikkaan, että suurimmalla osalla henkilöistä, jotka tekevät tarinoita ja elokuvia, joissa susi on paha, ei ole minkäänlaista kokemusta tai edes kunnollista tietoa sudesta. Tarinaan pitää vain saada ilkeä eläin, ja susi valitaan huonon maineensa takia.

Ihminen ja susi

Susia on metsästetty paljon. Metsästyksen syyksi on nimetty lasten suojeleminen ja turvallisuuden takaaminen. 1800-luvulla Suomessa oli vielä runsaasti susia. 1900-luvun alun susijahtien seurauksena Etelä-Suomessa ei ollut susia lainkaan, ja muuallakin Suomessa todella niukasti. Susi rauhoitettiin 1973 poronhoitoalueita lukuun ottamatta. Poikkeuksia saatettiin kuitenkin tehdä. Rauhoitusta kesti vuoteen 1977, ja se jatkui taas 1993. Nykyään susi on rauhoitettu koko maassa ympäri vuoden, ja sen metsästys edellyttää pyyntiluvan. Pyyntilupien on tarkoitus varmistaa, että metsästys tapahtuu kestävän käytön ja EU:n luontodirektiivin mukaan.

Susia valitettavasti myös salametsästetään. Se onkin syy niiden uhanalaisuuteen ja kannan laskuun.  Salakaadoista vain noin 10 % tulee poliisin tietoon, eli kiinnijääminen on todella epätodennäköistä. Syynä tähän on huono valvonta ja ihmisten hiljainen hyväksyntä. Vaikka salametsästyksestä jäisikin kiinni, rangaistukset ovat olleet todella lieviä.

Sudella on erinomaiset mahdollisuudet menestyä Suomessa, ainoa uhka sille on siis ihminen. Suomalaisia on monta miljoonaa ja susia on Suomessa reilu 200 yksilöä. Entä jos tilanne olisi toisinpäin? Susia olisi reilusti enemmän kuin ihmisiä, ne vihaisivat meitä ja haluaisivat tappaa meidät. Olisiko se kivaa? Ei. Ihmisen ja suden yhteiselo voi olla mahdollista, koska suden ihmiselle tekemät vahingot ovat harvinaisia. Enemmän vahinkoa sattuu ulkona asustaville eläimille, jotka ovat sudelle helppoa saalista. Vahinkoja voitaisiin ennaltaehkäistä esim. susiaitojen ja laumanvartijakoirien avulla. Pihakoirat tulisi ottaa yöksi sisään tai rakentaa niille yötä varten hyvä aitaus.

Viimeiseksi haluan vielä sanoa sanasen ihmissudesta. Täydenkuun aikaan ihminen muuttuu sudeksi tai suden kaltaiseksi olennoksi, ja hänestä tulee hullu tappaja. Mielestäni ihmiseen ei tarvitse lisätä sutta. Meidän lajimme on hullu tappaja jo itsessään.

 

Kuva ja teksti: Hilda Penttilä, Luonto-Liitto ry:n TET-harjoittelija