Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Vesistöt / Vesiötökät

Vesiötökät

Tähdet: 2
Aika: kesä (voi kokeilla ympäri vuoden)
Kesto: 30 min­­­­–2h

Tarvikkeet:

  • muutamia vaaleita, laakeita astioita (esim. muovilautasia)
  • vesieläinhaavi tai jokin haavintapainen (esim. akvaariohaavi tai suuri jauhosihti)
  • vesiselkärangattomien tunnistusopas
  • (lasipurkkeja tai pieni akvaario)

Järvien ja merenlahtien rantavedet ovat pullollaan erilaisia pikkueläimiä. Alla esitellään kolme tapaa löytää vedessä eläviä selkärangattomia. Kokeilemalla kaikkia kolmea tapaa ja tunnistamalla vähintään viisi erilaista vesiselkärangatonta saat tehtävästä kaksi tähteä. Lajeja ei tarvitse tietää, ryhmä riittää (esimerkiksi "sudenkorennon toukka").

Valitse puhdasvetinen ranta, jolla kasvaa runsaasti erilaisia vesikasveja, mutta joka ei kuitenkaan ole umpeenkasvanut. Mutainen pohja on parempi kuin kivinen. Hauskinta on, jos voit kahlata vedessä, mutta tehtävän voi tehdä myös rannalta tai laiturilta käsin.

Osa 1: Omat silmät

Tarkkaile aluksi vettä ja katso, mitä selkärangattomia näet. Veden pinnalla kiitää usein vesimittareita tai hopeaseppiä. Vedessä voi uida esimerkiksi malluaisia, sukeltajakuoriaisia ja punaisia vesipunkkeja. Jos haluat katsoa niitä tarkemmin, voit yrittää pyydystää niitä haavilla ja pitää hetken aikaa lautasella tai lasipurkissa. Jos otat vettä lasipurkkiin ja katsot riittävän tarkasti, saatat nähdä myös pieniä vesikirppuja tai hankajalkaisäyriäisiä. Näitä voi löytyä talvellakin, jos otat vesinäytteen esimerkiksi pilkkiavannosta.

Osa 2: Käsillä etsiminen

Seuraavaksi kannattaa käännellä kiviä ja tutkia pohjaa sekä kivien pintoja. Löydätkö esimerkiksi kotiloita, simpukoita, merirokkoja, lattanoita tai juotikkaita? Jos sinulla on lasipurkki tai vastaava, voit ottaa siihen vettä ja muutaman eläimen. Esimerkiksi juotikkaiden aaltomaista uintia ja merirokkojen siivilöintiä on hauska katsoa.

Osa 3: Perusteellinen penkominen ja haavi

Eniten selkärangattomia löytyy yleensä penkomalla pohjamutaa ja vesikasvillisuutta joko käsin tai haavilla. Kuljeta haavia vedessä, työntele sitä rantakasvillisuuden läpi tai haukkaa sillä hieman pohja-ainesta. Voit myös kahmaista pohja-ainesta käsin tai ravistella vesikasveja vesiastiassa tai lasipurkissa. Itämeren rannoilla kannattaa tutkia erityisesti rakkoleväkasvustoja.

Nosta haaviin kerääntynyt aines pintaan ja kaada vaaleaan astiaan. Katso tarkasti keräämääsi "roskaa" ja tutki sitä varovasti esimerkiksi pienellä tikulla. Jos löydät jotain liikkuvaa, voit siirtää sen omaan vesiastiaan. Tällä tavalla löytyy usein mm. sudenkorentojen, päivänkorentojen, vesiperhosten, sukeltajien ja sääskien toukkia sekä siiroja ja katkoja.

HUOM! Tarkoitus ei ole vahingoittaa eläimiä, joten päästä saaliisi tehtävän lopuksi takaisin veteen.

Taustaa