Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Vesistöt / Vedenalaisia maisemia

Vedenalaisia maisemia

Tähdet: 1
Aika: sulanveden aika
Kesto: 1­­­­–7 vrk

Tarvikkeet:

Tee maisemaretki vedenalaiseen luontoon. Retkeile vedenalaisessa maailmassa vähintään kolmena eri vuorokauden aikana tai kolmissa erilaisissa sääolosuhteissa. Tässä tehtävässä tärkeää ei ole lajien tunnistaminen vaan vedenalaisen maailman hahmottaminen. Kerro sanoin tai kuvin, mitä näit vedessä.

  • Minkälaisia kaloja, pohjaeläimiä ja kasveja näit?
  • Muuttuuko vedenalainen elämä, kun vedenpäälliset olosuhteet muuttuvat?

Alla esitellään kolme tapaa vedenalaiseen maisemaretkeilyyn.

Vesikiikarilla voit katsella vedenalaista maailmaa. Kiikaria voi käyttää rantavedessä kahlatessa, rannalta esimerkiksi kiven tai laiturin päältä tai veneestä. Veneretkelle on hyvä pyytää kaveria avuksi. Kun kaverisi soutaa hitaasti eteenpäin ja samalla tasapainottaa venettä, sinä voit kurottautua laidan yli kiikaroimaan. Vaihtakaa välillä soutuvuoroa.

Mikäli sinulla on snorkkeli ja haluat lähemmän kosketuksen veteen, voit myös sukeltaa ja katsella uimalasien kautta veden elämää. Uiminen ja rantavedessä kahlailu voi kuitenkin karkottaa arimmat eläimet. Vesikiikaritarkkailu rannalta tai veneestä sen sijaan häiritsee veden elämää vähemmän, jolloin saatat nähdä enemmän.

Illan hämärtyessä tai pimeällä kannattaa kokeilla vedenalaisen elämän katselua rannalta tai laiturilta taskulampunvalossa. Näin saatat nähdä rapuja ja kaloja helpommin kuin päivänvalossa.

Vinkki! Mitä pidempään odotat paikallasi, sitä enemmän näet. Maltti on toisinaan luonnonharrastajan tärkein ominaisuus!

Lisätietoja:

Taustaa