Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Vesistöt / Sudenkorentoretki

Sudenkorentoretki

Tähdet: 1
Aika: kesä
Kesto: 2­­­­–4 h

Tarvikkeet:

  • sudenkorento- tai hyönteisopas
  • rasia

Tee sudenkorentoretki jonkin vesistön ääreen lämpimänä, tyynenä ja aurinkoisena kesäpäivänä. Tehtävä koostuu kahdesta osasta, jotka molemmat täytyy tehdä suorituksen saamiseksi.

Osa 1: Esiselvitykset

Ennen retkelle lähtöä tee hieman esiselvitystyötä. Se auttaa sinua hahmottamaan, millaista lajistoa retkikohteessasi on mahdollista tavata. Hyvä sivusto esiselvityksen pohjaksi on http://www.sudenkorento.fi/kwiki/Etusivu.

Tässä muutama apukysymys:

  • Mitä sudenkorentoja voit nähdä siinä osassa Suomea, jossa retkeilet?
  • Mitkä sudenkorennot lentävät retkesi ajankohtana?
  • Minkä tyyppinen vesistö retkikohteesi on (suolampi, järvi, puro jne.)?

Selvitä myös seuraavat asiat:

  • Miten hentosudenkorennon ja aitosudenkorennon erottaa toisistaan?
  • Onko jollain lajilla tai lajiryhmällä, jonka saatat nähdä retkelläsi, joitain erikoistuntomerkkejä, esim. siniset siivet, vihreä keho, ruskea keho?

Osa 2: Sudenkorentoretki

Kulje vesistön varrella ja etsi mieluiten kaksi erilaista kohtaa rannalta, esimerkiksi suojainen poukama, laaja järviruokokasvusto tai suoreunainen ranta. Kun löydät hyvän paikan, pysähdy paikallesi muutamaksi minuutiksi, katsele ja kuuntele. Minkälaisia sudenkorentoja näet? Ovatko ne erilaisia eri kohdissa? Näetkö sekä hentosudenkorentoja että aitosudenkorentoja? Tässä tehtävässä tärkeintä ei ole lajintunnistus vaan sudenkorentojen tarkkailu niiden luonnollisessa elinympäristössä.

Sudenkorennot ovat arkoja ja pakenevat sekä liikettä että tärähdyksiä helposti. Sudenkorennon saattaa nähdä lähempää silloin, kun odotat sen tulevan sinua lähelle, kuin jos itse lähestyt sitä. Tarkkaile myös, mitä sudenkorennot tekevät.

Tutki retkelläsi myös vedenrajan kasvillisuutta. Pystytkö löytämään kasvillisuuteen tarttuneita toukkanahkoja? Voisiko niistä osa olla sudenkorennon? Yritä löytää vähintään kaksi toukkanahkaa. Voit kerätä toukkanahkoja varovasti purkkiin ja tutkia niitä lähemmin kotona.

Lisätietoja:

Taustaa