Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Vesistöt / Sammakkoeläimet

Sammakkoeläimet

Tähdet: 1­­­­–3
Aika: Huhti-toukokuu. Paras aika huhtikuun puolivälissä, seurantaa jatketaan kesäkuun loppuun.
Kesto:
1. tehtävä: 1­­­­–3 päivää
2. tehtävä: 2 kk
3. tehtävä: tarpeen mukaan

Tehtävän ensimmäinen osa on pakollinen perustehtävä, jonka jälkeen voit tehdä jatkotehtävän. Lisätehtävä liittyy sekä perustehtävään että jatkotehtävään. Lue koko tehtävä aluksi, jotta voit päättää, kuinka laajana tehtävän suoritat. Jokainen osa on yhden tähden arvoinen.

1. perustehtävä: Sammakkokuoro kurnuttaa

Lähde sammakkoretkelle kevätiltana. Selvitä ensin, minkälaisissa elinympäristöissä sammakot, viitasammakot ja rupikonnat elävät ja millä tavoin niiden ääntely eroaa toisistaan. Etsi sammakon kutua ja yritä tunnistaa laji kudun perusteella. Tee vähintään yksi ääniretki kuuntelemaan sammakoiden kosiomenoja. Jos et kuule sammakoita, keskity sammakonkudun etsintään. Yritä löytää ainakin kolme kutulätäkköä, -ojaa tai -lampea.

Vinkki! Mahdollisia sammakoiden kutualueita kannattaa lähestyä varovasti, sillä esimerkiksi viitasammakko säikähtää hyvin helposti ja saattaa sukeltaa lätäkön pohjaan useiksi minuuteiksi.

2. jatkotehtävä: Sammakoiden kehittyminen

Tarvikkeet:

  • lasipurkki
  • haavi tai jauhosihti
  • muistiinpanovälineet

Kun olet löytänyt paikan, jossa on paljon kutua, voit seurata sammakoiden kehittymistä kesän aikana vähintään viikon välein. Pidä päiväkirjaa sammakkoeläinten kehittymisestä. Koska nuijapäät kuoriutuvat? Milloin takaraajat ilmestyvät? Entä eturaajat? Milloin ensimmäiset pienet sammakot nousevat maalle? Tehtävä on suoritettu, kun ensimmäiset aikuisen näköiset sammakot nousevat rantaan tai et löydä enää vedestä nuijapäitä.

Nuijapäiden vankeuteen ottaminen on kiellettyä ja ne kuolevat helposti vankeudessa. Tee seuranta siis luonnon omassa vesialtaassa. Voit kuitenkin haavia nuijapäitä ja laittaa pari yksilöä hetkeksi lasipurkkiin uiskentelemaan, jotta näet paremmin, missä vaiheessa sammakon kehitys on. Onko kesän aikana aikoja, jolloin löydät samasta lammesta eri vaiheessa olevia sammakon poikasia? Mistä tämä saattaa johtua?

3. lisätehtävä: Vesiliskot sammakkolammissa

Piirrä vesiliskon kuva ja merkitse siihen liskon ruumiinosat. Piirrä myös kuva vesiliskon poikasesta ja merkitse piirustukseen, miten se eroaa sammakonpoikasesta. Piirtäminen on yksi parhaista keinoista oppia eliöiden rakennetta. Itse tekemällä asiat myös jäävät paremmin mieleen.

Sieltä missä sammakot kutevat, löytyy usein myös vesiliskoja. Vesiliskot eivät ääntele, ja siksi niiden löytäminen on sammakoita haastavampaa. Kun löydät sammakoiden kutupaikan, etsi sieltä myös vesiliskoja. Jos pidät päiväkirjaa nuijapäiden kehityksestä, seuraa myös tarkasti, onnistutko näkemään vesiliskojen poikasia.

Lisätietoja:

Taustaa