Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Vesistöt / Meren metsät

Meren metsät

Tähdet: 1­­­­–2
Aika: kesä
Kesto: päiväretki

Voit tehdä joko vain toisen tehtävistä tai molemmat tehtävät. Kumpikin osa on yhden tähden arvoinen.

1: Suurlevävyöhykkeet

Tarvikkeet:

Etsi kallioisilta merenrannoilta suurleviä. Opettele erottamaan viherlevät ja ruskolevät toisistaan. Viherlevät, kuten ahdinparta ja suolilevä, muodostavat lähimpänä veden pintaa ja rantaa olevan vyöhykkeen. Syvemmälle mentäessä alkaa ruskolevävyöhyke. Ruskolevistä meriekosysteemille kaikkein tärkein on rakkolevä.

Mittaa veden syvyys seuraavissa kohdissa:

  • viherlevien loppuessa, ruskoleväesiintymän alkaessa
  • ruskolevien loppuessa

Mikä on suurin näkösyvyys, jonka onnistut mittaamaan alueella?

Vinkit!

  • Kohta, jossa viherlevät loppuvat ja ruskolevä alkaa, on mahdollista nähdä vesikiikarilla levän värin muutoksesta. Ruskolevän loppumiskohta on haastavampi todeta. Mittaa siis syvyys kohdassa, jossa et enää tunnista ruskolevää. Ota veneeseen mukaan kaveri, joka voi soutaa silloin, kun kiikaroit vettä. Samalla hän tasapainottaa venettä, ja veneen kaatumisriski pienenee.
  • Syvyyden ja näkösyvyyden mittaaminen on sitä haastavampaa, mitä syvemmälle mittaa lasketaan, koska veden virtaukset voivat tarttua mittaan ja vetää sitä sivuun. Syvyysmitan täytyy siis olla painava, jotta mitta laskeutuu suoraan alas.

2: Rakkolevä

Tarvikkeet:

  • vati
  • apuväline levän nostoon, esim. rautaharava
  • kamera tai piirustusvälineet
  • (snorkkeli tai vesikiikari, ohje on luonnonharrastusvälineet-sivulla)
  • (vene ja pelastusliivit)

Tutki rakkolevää. Katsele sitä ensin meressä. Parhaiten näet veneestä vesikiikarilla, tai uimalla ja sukeltamalla sen sekaan, jolloin pääset koskemaan ja tunnustelemaan levän rakennetta. Saatat nähdä levää myös laiturilta tai rannalta. Toisinaan rannalta voi myös löytää levän kappaleita. Näetkö jotain eläimiä rakkolevän seassa?

Kerää sitten hieman rakkolevää ja huljuta sitä vedessä vadissa. Näin rakkolevään kiinnittyneet eläimet päästävät irti alustastaan ja jäävät tarkkailtavaksi veteen.

Tunnista vähintään kolme erilaista eläintä rakkolevän seasta ja piirrä tai kuvaa ne.

Kaada vesi, eläimet ja levät takaisin mereen, kun olet lopettanut niiden tutkimisen.

Lisätietoja:

Taustaa