Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Vesistöt / Jäätyminen ja jäätaidetta

Jäätyminen ja jäätaidetta

Tähdet:
1. tehtävä: 2
2. tehtävä: 1
Aika: myöhäissyksy, talvi
Kesto:
1. tehtävä 1 kk
2. tehtävä päiväretki

Voit tehdä molemmat tehtävät tai vain toisen tehtävistä.

1: Vesistön jäätyminen

Tarvikkeet: ulkolämpömittari (ja veden kestävä lämpömittari)

Seuraa ilman lämpötilan vaihteluita ja jään muodostumista. Kirjaa muistiin ilman lämpötila kaksi kertaa vuorokaudessa. Tavoitteena on selvittää vuorokauden ylin ja alin lämpötila, jolloin ensimmäinen mittaus kannattaa tehdä iltapäivällä ja toinen alkuyöstä tai aikaisin aamulla. Katso lämpötila suunnilleen samaan aikaan joka päivä, jotta kirjauksesi ovat vertailukelpoisia.

Tarkkaile läheisen vesistön jäätymistä. Vertaa ilman lämpötilan mittaustuloksia jäätymisen etenemiseen. Havaitsetko ilman lämpötilan vaikuttavan veden pinnan jäätymiseen? Milloin havaitset ensimmäisen jäähärmän veden pinnalla? Kuinka nopeasti jään muodostuminen etenee kohti vesistön keskustaa? Sulaako jää välillä pois?

Tee seurantaa kuukauden ajan. Seuranta kannattaa aloittaa aikaisintaan syksyn ensimmäisenä pakkaskautena. Voit tehdä tehtävän myös talven aikana, kunhan vesistö on sula aloittaessasi tehtävää.

Halutessasi voit tehdä pienen esitutkimuksen ja mitata veden lämpötilan, jolloin pystyt arvioimaan paremmin jäätymisen alkamista. Kun veden lämpötila on noin viisi astetta ja ilmalämpötila pakkasen puolella, jäätymisolosuhteet ovat suotuisat. Esitutkimus kannattaa tehdä etenkin syksyllä.

2: Jäätaidetta

Tarvikkeet: kamera tai piirustusvälineet

Tee jääretki. Kuvaa tai piirrä retken varrella havaitsemiasi jäämuodostelmia ja jään muodostamia kuvioita. Miten jäätyminen muuttaa luontoa? Tehtävä on suoritettu, kun olet kuvannut tai piirtänyt vähintään kolme jäätaideteosta.

Lisätietoja:

Taustaa