Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Tunturi / Lumikauhuinen jäkälä

Lumikauhuinen jäkälä

Tähdet: 1 tai 3
Aika:
1. lumeton aika
2. marras-huhtikuu
Kesto:
1. 1–2 h
2. 5 kk

Tunturikoivikossa on tallessa pitkäaikaista tietoa keskimääräisestä lumensyvyydestä. Tässä tehtävässä opit lukemaan sitä! Pakollisesta perustehtävästä saat yhden tähden, ja vapaaehtoisesta jatkotehtävästä lisäksi kaksi tähteä (eli yhteensä kolme).

1. Perustehtävä: Jäkälämittaukset

Tarvikkeet:

  • mittanauha tms.
  • muistiinpanovälineet
  • laskin

Tutki tunturikoivun runkoa. Monilla rungoilla kasvaa koivunruskokarvetta, joka on tummanruskea, ryppyinen jäkälä. Etsi rungolta alin vähintään yhden neliösenttimetrin (1 cm x 1 cm) kokoinen koivunruskokarvekasvusto ja mittaa sen korkeus maanpinnasta. Valitse samasta metsästä vähintään viisi tunturikoivua, jotka kasvavat vähintään viiden askeleen päässä toisistaan, ja tee sama mittaus. Laske mittaustulosten keskiarvo. Koivunruskokarve ei selviä talvella lumen alla, joten saamasi tulos on tämän metsän keskimääräinen lumensyvyys.

2. Jatkotehtävä: Lumimittaukset

Tarvikkeet:

  • mittakeppi (ohje harrastusvälineet-sivulla)
  • muistiinpanovälineet
  • laskin

Mittaa lumen syvyys kuusi kertaa talven aikana siinä metsässä, jossa teit jäkälämittaukset. Suorita mittaus noin kerran kuussa marraskuusta huhtikuuhun (ellei lumi tule myöhemmin tai sula aikaisemmin). Halutessasi voit mitata useamminkin. Mittaa lumensyvyys mahdollisimman lähellä sitä paikkaa, jossa teit jäkälämittaukset. Älä kuitenkaan mittaa aivan puunrunkojen kohdalta. Vältä myös paikkoja, joissa tuuli on liikutellut lunta.

Lumen syvyys mitataan mittakepillä, eli tukevalla kepillä jossa on mitta-asteikko. Valitse vähintään 1,5 metrin pituinen keppi. Jos voit jättää kepin metsään talven yli, valitse vielä pidempi keppi: kepin mitta-asteikossa täytyy silloin olla upottamisvaraa. Upota keppi tukevasti maahan pystyyn ennen lumentuloa ja käy tarkistamassa lumensyvyys kepistä talven aikana. Jos et voi jättää keppiä metsään, ota se mukaasi ja upota se mitatessasi lumen läpi maanpintaan asti.

Laske tulostesi keskiarvo eli keskimääräinen lumensyvyys kuluneena talvena. Vertaa tuloksiasi jäkälämittauksen tuloksiin. Kumpi on lähempänä jäkälämittauksen tulosta, lumensyvyyden keskiarvo vai suurin mittaamasi lumensyvyys? Muista, että yksi talvi ei välttämättä kerro koko totuutta, vaan lumen määrä vaihtelee vuosittain. Jäkälän korkeus ja lumen syvyys vastaavat kuitenkin useimpina vuosina kohtuullisen hyvin toisiaan.

Lisätietoja:

Taustaa