Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Taivas / Valosaaste

Valosaaste

Tähdet: 2
Aika: syksy-talvi-kevät, pimeän aikaan
Kesto: tarpeen mukaan

Tarvikkeet:

  • muistiinpanovälineet
  • (planisfääri tai muu tähtikartta)

Tee valosaastetutkimus!

Valitse jokin tuttu tähtikuvio, esimerkiksi Orion, ja laske montako tähteä näet siinä ja sen rajaamalla alueella. Voit myös valita minkä tahansa tarkasti rajatun alueen taivaalta, jonka löydät varmasti uudestaan ja laskea sen alueen tähdet. Laske tähdet samalta taivaan alueelta ainakin kolmessa valaistukseltaan erilaisessa paikassa, esimerkiksi kaupungin keskustassa, kaupungin reunalla, pienessä kuntakeskuksessa tai maaseudulla. Kaikissa paikoissa ei tarvitse käydä samana iltana, mutta niissä olisi hyvä käydä parin viikon tai korkeintaan kuukauden sisällä, jottei tähtitaivas ehdi muuttua liikaa. Merkitse muistiin myös, mitä ihmisen aiheuttamaa valoa (katuvaloja, mainosvaloja, valaistuja ikkunoita jne.) kullakin paikalla on.

Palaa lopuksi sille paikalle, jossa näit vähiten tähtiä. Onko se sama paikka, jossa on eniten ihmisen aiheuttamaa valoa? Tutki seuraavaksi, onko alueella valosaastetta. Palavatko esimerkiksi kuntopolun valot ympäri vuorokauden, tai onko parkkipaikan valot suunnattu ylöspäin?

Raportoi tutkimuksesi havainnot päiväkirjassa.

Vinkki! Jos mahdollista, yritä vaikuttaa siihen, että ulkovalaistus (tai ulos näkyvä valaistus) järjestettäisiin järkevämmin. Turhien valojen vähentäminen, sammuttaminen edes muutamaksi yötunniksi tai lamppujen vaihtaminen pienempitehoisiin säästää usein myös rahaa ja luontoa. Esimerkiksi taloyhtiöllä tai kunnan rakennusvirastolla voi olla valtaa ulkovalojen käyttöön ja sijoitteluun.

Lisätietoja:

Taustaa