Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Taivas / Taustaa taivaasta

Taustaa taivaasta

Taivas on käsitteenä hyvin hankala määrittää. Yleensä sillä tarkoitetaan maanpinnan yläpuolella olevaa ilmakehää, joka ohenee vähitellen mitä kauemmaksi etäännytään maanpinnasta. Lopulta se muuttuu avaruudeksi. Maapallon ympärillä oleva ilmakehä on kaasuseos, josta suurin osa on typpeä ja happea. Lisäksi ilmassa on pieniä määriä argonia, hiilidioksidia ja muita kaasuja.

Ilmakehässäkin on erilaisia vyöhykkeitä, jotka poikkeavat toisistaan esimerkiksi ilman tiheyden, kaasujen suhteellisten osuuksien ja lämpötilan mukaan. Ilmakehän eri vyöhykkeet mahdollistavat osaltaan elämän maapallolla.

Maa on yksi aurinkokuntamme kahdeksasta planeetasta. Muut planeetat ovat Merkurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Maa on Auringosta laskien aurinkokuntamme kolmas planeetta. Maa on ilmeisesti planeetoista ainoa, jolla tavataan vettä nestemäisessä muodossa. Vesi onkin maapallon peruselementti, joka ylläpitää ja mahdollistaa elämän olemassaolon.

Meidän Aurinkomme on vain yksi tähti lukemattomien muiden joukossa. Aurinkokuntamme on osa Linnunradan galaksia. Galaksi on valtava tähtijoukko, ja esimerkiksi Linnunradassa on arviolta 200 miljardia tähteä. Muidenkin tähtien ympäriltä on löydetty planeettoja, mutta Maan kaltaisia on vaikea löytää. Maailmankaikkeus on kuitenkin niin suuri, ettei kukaan tiedä, mitä kaikkea sieltä vielä löytyy...