Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Taivas / Taustaa tähtikuvioista

Taustaa tähtikuvioista

Tähtiä katsellessaan ihmisen on helppo kuvitella niiden muodostavan kuvioita. Kuvioiden nimet ovat peräisin esimerkiksi vanhoista uskomuksista, jumalten nimistä ja eläimistä. Myös kaikki horoskooppimerkit löytyvät taivaalta. Kuvioiden tähtiä yhdistävät viivat saattavat olla eri lähteissä hieman eri tavalla piirretyt, mutta kuhunkin kuvioon kuuluvat tähdet ovat kuitenkin aina samat. (Taivaallahan viivoja ei näy muutenkaan.)

Tähtien kirkkaus vaihtelee; mitä pimeämpään paikkaan pääset, sitä enemmän tähtiä näet. Tähtikuviot on kuitenkin yleensä piirretty kirkkaimmista tähdistä, ja siksi pystyt löytämään useimmat kuviot, vaikka kaupungin valot hieman häiritsisivätkin.

Pohjantähdestä näet aina, missä suunnassa on pohjoinen. Maapallon kuvitteellisen akselin pohjoispää osoittaa lähes suoraan kohti Pohjantähteä, joten vaikka maapallo pyörii ja tähtikuviot näyttävät vaeltavan taivaalla, Pohjantähti pysyy aina melkein paikoillaan. Pohjantähti on Pienen karhun tähtikuvion hännän viimeinen tähti. Löydät sen helposti, jos tunnistat Otavan. Katso Otavan "kauhan" kahta oikeanpuoleisinta tähteä ja kuvittele suora viiva niiden läpi. Liiku katseellasi niiden välinen matka noin viisi kertaa ylöspäin (kauhan avoimeen suuntaan) ja Pohjantähti osuu reitillesi.