Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Taivas / Tähtikuvioiden tunnistus

Tähtikuvioiden tunnistus

Tähdet: 1
Aika: ympäri vuoden (keskikesällä vaikeaa)
Kesto: 2­­–4 h tai tarpeen mukaan

Tarvikkeet:

  • planisfääri tai muu tähtikartta
  • makuualusta
  • (punainen valo, esim. taskulamppu)

Tutki aluksi tähtikuvioita pyöriteltävän tähtikartan eli planisfäärin, kirjojen tai netin avulla (ks. Lisätietoja). Voit opetella tähtikuvioiden muotoja ja esimerkiksi katsoa, minkälainen tähtitaivas on kotiseudullasi juuri nyt? Entä miltä se näyttää kuukauden kuluttua, puolen vuoden päästä tai vuoden päästä?

Lähde sitten kirkkaana iltana tähtiretkelle pimeään ja aukeaan paikkaan (voit myös mainiosti osallistua jollekin järjestetylle tähtiretkelle) ja opettele löytämään taivaalta vähintään viisi itsellesi uutta tähtikuviota. Jos et ennestään tunne yhtään tähtikuviota, mukavia ovat esimerkiksi Otava/Iso karhu, Pieni karhu, Orion, Kassiopeia sekä Joutsen. Huomaa, että kaikki tähtikuviot eivät näy taivaalla samanaikaisesti. Etsi myös Pohjantähti.

Hyviä varusteita tähtiretkellä ovat tähtikartta (pyöritettävä planisfääri tai esimerkiksi netistä printattu hetkellinen kartta), lämpimät vaatteet ja makuualusta (on mukavampaa maata selällään kuin vääntää päätä pitkään ylöspäin).

Kerro tehtävän raportissa perustietojen lisäksi, mitkä tähtikuviot löysit!

Vinkki! Paras valo tähtikartan katseluun ulkona on punainen valo, sillä se ei häiritse silmiesi sopeutumista pimeään. Tavallisen taskulampun yli voit kääriä esimerkiksi ohutta punaista muovia.

Lisätietoja:

Taustaa