Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Taivas / Taustaa kuista

Taustaa kuista

Kuu tarkoittaa planeettaa kiertävää kappaletta. Maapalloa kiertää yksi kuu, jonka nimi on Kuu. Muilla planeetoilla kuita on usein enemmän, esimerkiksi Marsilla on kaksi kuuta (Phobos ja Deimos) ja Jupiterilta niitä on tähän mennessä löydetty 63. Toisaalta esimerkiksi Venuksella ei ole kuita ollenkaan.

Maan Kuussa näkyy mm. laavatasankoja ja kraattereita, jotka ovat syntyneet meteoriittien törmäyksissä. Koska Kuussa ei ole puhaltavaa tuulta eikä virtaavaa vettä, eroosio ei ole kuluttanut kraattereita pois. Kuun pinnanmuodot on tarkkaan tutkittu ja nimetty. Monet nimet ovat latinankielisiä, mutta ainakin useilla "merillä" (Kuun "meri" on laakea laavatasanko) on myös suomenkielinen nimi, esimerkiksi Rauhallisuudenmeri. Kuun pinnanmuodoille on myös annettu paljon tutkijoiden ja muiden henkilöiden nimiä.

Kuunpimennys tapahtuu, kun Maa kulkee Kuun ja Auringon välistä ja Kuu jää Maan varjoon. Osittaisessa pimennyksessä vain osa Kuusta on varjossa, täydellisessä pimennyksessä koko Kuu. Kuu ei kuitenkaan näytä täysin pimeältä täydellisenkään pimennyksen aikana, sillä Maan ilmakehä taittaa Auringosta tulevaa valoa, ja osa siitä osuu Kuun pintaan pimennyksenkin aikana. Yleensä Kuu näyttää pimennyksen aikana punertavalta tai ruskealta.