Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Suo / Taustaa teeristä

Taustaa teeristä

Yhteissoitimella käyvät Suomen linnuista ainakin teeri, metso ja suokukko. Yhteissoidin on lisääntymiskäyttäytymisen muoto, jossa koiraat kokoontuvat lisääntymisaikaan soidinalueille ottamaan mittaa toisistaan. Soidinalueet ovat usein samoja vuodesta toiseen. Soitimella koiraat mahtailevat äänin ja elein ja tappelevatkin, jos paremmuusjärjestys ei muuten selviä. Vahvimmat ja kokeneimmat koiraat valtaavat soidinalueen parhaat paikat, yleensä alueen keskustan. Naaraat seuraavat tapahtumia sivummalla ja valitsevat parittelukumppanikseen yleensä vahvimman eli keskeisimmällä paikalla olevan koiraan. Voi siis olla, että yksi ainoa koiras siittää koko alueen poikaset! Tämän enempää koiraat eivät kuitenkaan lisääntymiseen panosta, vaan naaras hautoo munat ja hoitaa poikaset yksinhuoltajana.

Teeriä tavataan lähes koko Suomessa. Teeren soidinääni on helposti tunnistettava pulina, jonka välillä katkaisee käheä suhahdus. Teerikukko on muutenkin helppo tunnistaa erityisesti soitimella, sillä silloin kokomustan linnun pyrstö on levitettynä komeaksi viuhkaksi, jonka takaosa on hohtavan valkoinen ja jota reunustavat kauniin kaarevat sulat. Silmien yläpuolella on pulleat punaiset kohoumat. Naaras on ruskeankirjava. Väri toimii hyvänä suojavärinä erityisesti silloin, kun naaras hautoo munia.

Teeren soidin voi alkaa Etelä-Suomessa jo helmikuussa, mutta kiihkeimmillään se on yleensä huhtikuussa. Koiraat saapuvat ensin varaamaan hyviä paikkoja. Pienellä tai umpeen kasvavalla soidinpaikalla ei välttämättä ole kuin muutama teerikukko, mutta parhailla paikoilla kukkoja voi olla jopa yli 30. Naaraat alkavat vierailla soidinareenalla vasta myöhemmin keväällä. Parhaimmillaan naaraitakin voi nähdä tusinan verran yhtä aikaa. Naaraan saapumisen voi usein huomata koiraiden äkillisestä innostumisesta: jokainen kukko yrittää kiinnittää naaraan huomion itseensä! Naaras saattaa tarkkailla tilannetta kauempaa useita päiviä. Tehtyään valintansa se menee kukon luokse ja painautuu maahan, jolloin kukko hyppää sen selkään. Parittelu on ohi muutamassa sekunnissa.