Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Maa / Maan selkärangattomat

Maan selkärangattomat

Tähdet: 1–2
Aika: loppukevät-kesä-alkusyksy (paras aika kesä)
Kesto:
1. 4 h
2. 1–4 vrk

Maan pinnalla ja karikkeen seassa elää paljon erilaisia selkärangattomia pikkueläimiä. Niiden löytämiseen on ainakin kaksi erilaista konstia – voit tehdä jommankumman tehtävän tai molemmat. Kumpikin on yhden tähden arvoinen.

Valitse esimerkiksi metsästä, niityltä tai puutarhasta sellainen paikka, jossa on paljon maahan pudonneita lehtiä, heinää tai muuta kuollutta kasviainesta. Havupuiden hapan neulaskarike on huonoa, koska siinä elää hyvin vähän ötököitä.

1: Valoa pakoon

Tarvikkeet:

  • muovipussi
  • pöytälamppu tai muu valo
  • lasipurkki ja siihen sopiva suppilo (tai muovipullo)
  • (pieni lapio)
  • (selkärangattomien tunnistusopas)

Kahmaise reilu kourallinen kariketta esimerkiksi muovipussiin ja ota mukaan myös vähän pintamaata (voit kaapia maan pintaa kädellä tai pienellä lapiolla). Parasta on hieman kostea lehtikarike. Aseta lasipurkkiin suppilo (tai leikkaa muovipullo poikki noin puolivälistä ja käytä yläosaa suppilona) ja kaada karike ja maa suppiloon. Sytytä lamppu aivan lähelle suppilon yläpuolelle ja odota muutama tunti. Katso sitten, minkälaisia eläimiä on paennut valoa ja pudonnut suppilosta purkkiin!

Yritä löytää ainakin neljä erilaista selkärangatonta (voit myös yrittää tunnistaa ne kirjojen avulla). Jos et löydä niin montaa, tee koe kerran uudestaan ja hae karike hieman eri paikasta. Tehtävää varten riittää, että yrität kaksi kertaa ilman saalistakin, mutta voit toki tehdä kokeen niin monta kertaa kuin haluat.

2: Kuoppapyydys

Tarvikkeet:

  • vähintään yksi lasipurkki tai muovimuki (korkeus 10–20 cm, leveys 5–10 cm)
  • jokaiselle purkille purkin leveyttä pidempi laudanpätkä tai muu suoja
  • pieni lapio
  • selkärangattomien tunnistusopas

Valitse vähintään kaksi hieman erilaista paikkaa, esimerkiksi metsä ja puutarha, tai vaikkapa kaksi erityyppistä metsänreunaa. Tee tämä koe molemmissa paikoissa. Jos sinulla on vain yksi purkki, voit tehdä kokeet peräkkäisinä päivinä eri paikoissa.

Kaiva hieman purkkia syvempi kuoppa ja upota purkki maahan. Käytä puhdasta purkkia, jotta sen seinämät ovat mahdollisimman hankalat kiivetä. Tasoita maa purkin ympäriltä niin, että se viettää purkkiin päin, jotta eläimet eksyvät sinne mahdollisimman helposti. Älä kuitenkaan paljasta maata purkin ympäriltä kovin paljon, koska ötökät viihtyvät piilossa karikkeessa.

Koska pikkueläimet pitävät pimeästä, saat paremman saaliin, jos peität purkin esimerkiksi kahden pienen kiven varaan asetetulla laudanpätkällä siten, että laudan alle jää ötököille muutama senttimetri tilaa.

Odota yön yli ja käy aamulla katsomassa, mitä pyydykseen on jäänyt! Tunnista ainakin neljä eri selkärangattomien ryhmää ja päästä eläimet lopuksi takaisin luontoon. Jos saalis on huono, voit kokeilla samassa paikassa vielä toisenkin yön.

Vertaa lopuksi eri pyyntipaikkojen tuloksia. Minkälaisessa ympäristössä liikkui lukumääräisesti eniten selkärangattomia? Mistä ympäristöstä sait eniten erilaisia? Mistä tämä voisi johtua?

HUOM! Tarkasta pyydys joka aamu, poista se kokeen lopuksi ja tasoita kuopat. Tehtävä on suoritettu, kun olet yrittänyt pyyntiä kahdessa eri paikassa (molemmissa vähintään kahden yön ajan), vaikka et saisi riittävästi saalista.

Taustaa