Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Maa / Kivikokoelma

Kivikokoelma

Tähdet: 2
Aika: ympäri vuoden (helpointa lumettomana aikana)
Kesto: tarpeen mukaan

Tarvikkeet:

  • kivien ja mineraalien tunnistusopas
  • (kamera)
  • (vasara tai vastaava)

Tutustu kiviin! Voit aloittaa esimerkiksi tutkimalla geologia.fi -sivuston tai muun kivioppaan tekstejä kivistä ja mineraaleista. Lähde sitten ulos ja kerää itsellesi vähintään viiden kivilajin ja/tai mineraalin kokoelma. Voit joko ensin etsiä erilaisia kiviä ja yrittää sitten tunnistaa ne tai opetella ensin tunnistamaan erilaisia kiviä ja yrittää sitten löytää ne luonnosta.

Jos et tunne yhtään kivilajia, aloita esimerkiksi seuraavista: kvartsi, graniitti, gneissi, hiekkakivi ja kiilleliuske. Jos et pysty tuomaan jotain kiveä kotiin, ota siitä valokuva. Suurista kivistä voit yrittää irrottaa näytepalan vasaralla. (Ole varovainen, kivestä voi lentää siruja.)

Kerro, mitä kivilajeja tai mineraaleja löysit!

Vinkki! Kivien värit tulevat paremmin esiin, kun kivet ovat märkiä. Jos haluat märkänä pysyvän kivikokoelman, laita huolellisesti pestyt kivet lasipurkkiin, jonne lisäät keitettyä vettä. Keitetty vesi voi säilyä kirkkaana vuosikausia. Purkin kylkeen voit kirjoittaa kokoelman sisällön sekä keruuajat ja -paikat.

HUOM! Älä aiheuta vahinkoa esimerkiksi kivikoille tai kallionseinämille. Muualta kuin omalta maalta saa ottaa vain yksittäisiä kiviä. Samoin vasaralla saa irrottaa vain pieniä, yksittäisiä näytteitä.

Lisätietoja:

Taustaa