Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Maa / Jääkausiretki

Jääkausiretki

Tähdet: 2
Aika: ympäri vuoden
Kesto: 1–5 h tai tarpeen mukaan

Tarvikkeet:

  • jääkauden jäljistä kertova kirja (tai nettisivu)
  • kompassi

Etsi todisteita jääkaudesta! Viimeisin jääkausi jätti monia merkkejä Suomen luontoon. Helpoimmin niitä näkee silokallioiden pinnassa. Tutustu aluksi jääkauden merkeistä kalliopinnoilla kertovaan kirjaan (esimerkiksi Koivisto: Jääkaudet, s. 58–62) ja lähde sitten ulos jääkausiretkelle.

Etsi maastosta silokallio. Silokallio on jäätikön tasaiseksi tai pyöreämuotoiseksi kuluttama kalliopaljastuma – siis jääkauden merkki sekin. Katso kompassista, missä kulkee luode–kaakko -suuntainen linja (Sodankylän pohjoispuolella lounas–koillinen). Tämä on viimeisimmän jäätikön keskimääräinen kulkusuunta. Tutki sitten kallion pintaa, ja etsi siitä (suunnilleen) jäätikön kulkusuunnan suuntaisia merkkejä. Niitä ovat: (katso kuvia kirjoista)

  • uurteet: kuin pienillä kivillä tehtyjä suoria naarmuja kallion pinnassa, jäätikön kulkusuunnassa
  • ristiuurteet: ristikkäin kahteen eri suuntaan meneviä uurteita, joista toiset viimeisimmän jäätikön kulkusuunnassa (eri suuntaan menevät uurteet ovat edellisen jääkauden tekosia)
  • kouru: kuin suurella kivellä tehty syvä ura jäätikön kulkusuunnassa
  • pirstekaarre, sirppikouru ja sirppimurros: kaarenmuotoisia murtumia tai lohkeamia, jotka ovat poikittain jäätikön kulkusuuntaan nähden
  • simpukkamurros: kallion kulmaan tai reunaan jäänyt soikea jälki irti lohjenneesta palasesta

Etsi ainakin kolme erilaista jääkauden merkkiä (silokalliota ei lasketa mukaan) tai käy ainakin kolmella eri kalliolla etsimässä niitä. Kolmen kallion jälkeen tehtävä on suoritettu, vaikket olisikaan löytänyt erilaisia merkkejä.

Lisätietoja:

Taustaa