Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Kaikkialla / Taustaa valohoukuttimesta

Taustaa valohoukuttimesta

Hyönteisten lentäminen pimeällä kohti lamppuja vaikuttaa järjettömältä. Moni on nähnyt, miten yöperhonen lentää kuumaan lamppuun tai kynttilään ja polttaa itsensä. Luontoillan asiantuntijat ovat selittäneet käytöksen näin (lyhennetty kirjasta Neuvonen (toim.): Luontoilta (Tammi 1997)):
Hyönteiset aistivat herkästi ultraviolettia säteilyä, jolle ihmissilmä on sokea. Ultraviolettia valoa on paljon yötaivaan hajasäteilyssä, mutta se ei heijastu lainkaan luonnon pinnoista, lehdistä, rungoista tai maasta. "Ultraviolettiset" kohdat maastossa ovat siis sellaisia, joista näkyy taivaanvaloa. Niitä kohti lentämällä yöhyönteiset ilmeisesti etsivät vapaita lentoreittejä. Jos yöperhosia päästää vapaaksi pimeään huoneeseen, ne ovat hetkessä pörräämässä ikkunassa. Ne yrittävät siis päästä ulos ainoasta valoisasta kohdasta. Hyönteinen, joka yöllä kohtaa kirkkaan lampun, joutuu hyvin epäluonnolliseen valaistukseen: edessä on "reikä jonnekin", ja sivuilla pimeää. Siinä ei ilmeisesti muu auta kuin pyrkiä pois "reiän" kautta.

Hyönteisharrastajat osaavat käyttää tätä ilmiötä hyödyksi: kun lampun edessä on lakana, hyönteiset eivät lennä lamppuun asti vaan jäävät lakanalle ihmettelemään. Siinä niitä on helppo tarkkailla ja tarvittaessa pyydystää tarkempia tutkimuksia varten.