Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Kaikkialla / Valohoukutin

Valohoukutin

Tähdet: 1
Aika: loppukevät-kesä-alkusyksy
Kesto: 1,5 h

Tarvikkeet:

  • voimakas lamppu
  • valkoinen lakana
  • narua, pyykkipoikia tai muita ripustusvälineitä
  • (yöperhosten tai hyönteisten tunnistusopas)

Houkuttele yöeläimiä luoksesi! Yöllä liikkuu erityisesti paljon lentäviä hyönteisiä, ja kirkas valo houkuttelee niistä monia. Hyvällä onnella paikalle saapuu hyönteisten perässä myös lepakoita.

Sopiva aika kokeelle on lämmin, poutainen ja selkeä kesäilta tai -yö. Etsi paikka, jossa ei ole kirkkaita valoja ja jossa lakana mahtuu riippumaan. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi metsänreunat, niityt, puutarhat tai jopa oma piha, jos sen lähettyvillä on runsaasti metsää tai muuta luontoa (eli piha ei sijaitse kivikaupungin keskustassa).

Ripusta lakana esimerkiksi narun ja pyykkipoikien avulla vaikka kahden puun väliin siten, että lakanan alareuna osuu maahan. Aseta voimakastehoinen lamppu valaisemaan lakanaa toiselta puolelta. Tarkkaile tapahtumia lakanan lähettyvillä vähintään tunnin ajan, ja yritä nähdä ainakin viisi erilaista hyönteistä tai muuta eläintä. Halutessasi voit yrittää määrittää niitä tunnistusoppaiden avulla. Jos mitään ei näy, yritä ainakin kerran uudestaan toisessa paikassa (samana tai eri iltana). Tehtävä on suoritettu kahden yrityksen jälkeen ilman saalistakin.

Taustaa