Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Kaikkialla / Taustaa luonnonväreistä

Taustaa luonnonväreistä

Luonnonvärit kertovat paljon kasvin ekologiasta. Vihreän sävyyn vaikuttavat kasvilaji, kasvin sijainti valoon nähden ja jopa kasviyksilön lehtien sijainti toisiinsa nähden. Lehden tummuuteen vaikuttaa siinä olevan lehtivihreän määrä: mitä enemmän lehtivihreää, sitä tummempi lehti. Lehtivihreän määrä puolestaan vaikuttaa kasvin kykyyn sitoa auringon valoenergiaa sokereiksi.

Kukkien tarkoitus on houkutella pölyttäjiä. Kaikilla hyönteisillä ei ole värinäköä, ja siksi toiset kasvit luottavat väriloiston sijaan hajuihin, jotka houkuttelevat hyönteisiä. Hyönteiset näkevät värit eri lailla kuin ihminen. Esimerkiksi kimalainen näkee parhaiten sinisen, keltaisen ja ultravioletin värisiä asioita. Punainen väri ei siis toimi kimalaisen houkuttimena. Toisaalta perhoset näkevät punaista, mikä tekee punaisista kukista hyviä perhoskukkia. Kukkien väreistä voidaan siis päätellä jotain niiden pölyttäjien lajistosta. Kuitenkin ihmisen kykenemättömyys nähdä ultraviolettia estää meitä havaitsemasta kaikkia kukkien houkutuksia.

Ihminen on osannut hyödyntää luonnonvärejä jo tuhansia vuosia. Kasveja ja sieniä on käytetty etenkin lankojen ja kankaiden värjäämiseen. Esimerkiksi kehäkukasta saadaan vaaleankeltaista, koiranputkesta vihreää ja paprikasta punaista. Vielä nykyäänkin monissa väreissä on mukana kasvien osia, tai värjäyksessä käytetään pelkästään kasvivärejä.