Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Kaikkialla / Luonnonvärit

Luonnonvärit

Tähdet: 1­­­­–2
Aika: kevät, kesä, syksy
Kesto:
1. päiväretki
2. 1­­­­–2 h

Luonto on täynnä värejä ja värisävyjä. Voit tehdä jommankumman tai molemmat tehtävät.

1: Vesiväritöitä

Tarvikkeet:

  • vesivärit
  • paperia

Etsi kasveista mahdollisimman tummaa ja vaaleaa vihreää. Tunnistatko kasvin, jonka lehdet olivat tummimmat tai vaaleimmat? Millaisessa paikassa nämä kasvit elävät? Saavatko kasvit runsaasti auringonvaloa?

Vihreän lisäksi luonnossa on myös paljon muita värejä. Tutuimmat väriloiston lähteet ovat kukat ja syksyiset puiden lehdet. Minkä värisiä kukkia löydät eniten? Mitä kaikkia värejä pystyt löytämään kukkien terälehdistä?

Sekoita vesiväreillä mahdollisimman tarkasti niitä sävyjä, joita löysit luonnosta ja maalaa jokin kuva löytämilläsi sävyillä.

2: Luonnonväreillä maalaamista

Tarvikkeet:

  • kangaskassi tai muuta vaaleaa kangasta
  • kontaktimuovia
  • sakset

Kerää erivärisiä kukkia, marjoja ja pehmeitä lehtiä. Hienoja löytöjä voit tehdä niin metsästä, teiden varsilta kuin puutarhasta.

Tee kontaktimuovista sapluuna tai useita. Sapluunalla tarkoitetaan kuviomallia, joka leikataan irti muotista (kontaktimuovista), jolloin muottiin jää kuvion muodostama reikä. Sapluunalla saman kuvion voi maalata uudelleen ja uudelleen.

Ota kontaktimuovin liimapinnalla oleva paperi irti ja kiinnitä sapluuna kankaaseen, jotta se pysyy paikallaan. Maalaa keräämilläsi luonnonmateriaaleilla sapluunan kuva kankaaseen. Maalaaminen tapahtuu hieromalla kangasta keräämilläsi lehdillä, kukilla ja marjoilla. Kannattaa varoa sapluunan reunoja ja hieroa väriä mieluummin kohti keskustaa, jottei reuna vahingossa irtoa ja kuvio muutu halutusta.

Millaisia sävyjä löydät tällä tavoin?

Kaikki värit eivät kestä pesua. Koristele siksi vain sellaisia kankaita, joita ei tarvitse pestä usein.

Lisätietoja:

Taustaa