Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Kaikkialla / Taustaa jäljistä

Taustaa jäljistä

Koira- ja kissaeläinten jalanjäljessä erottuu neljä varvasta. Näätäeläinten kuten kärpän jäljessä varpaita näkyy viisi. Myös karhulla on viisi varvasta. Joillakin nisäkkäillä etujalan ja takajalan jäljet eroavat toisistaan koon tai varpaiden lukumäärän perusteella. Esimerkiksi oravalla on etujalassa neljä varvasta ja takajalassa viisi.

Nisäkkäiden kulkutapojen perusteella syntyy erilaisia jälkikuvioita. Käyntiä tai ravia liikkuneen eläimen jalanjäljet muodostavat kaksi samansuuntaista jonoa. Laukanneen eläimen jäljet sijaitsevat melko suorassa jonossa. Hyppyjäljissä on kahden, kolmen tai neljän jäljen muodostamia jälkiryhmiä. Esimerkiksi oravan ja jäniksen jäljet muodostavat neljän jäljen ryhmiä.

Nisäkkäiden jälkikuvioissa voi näkyä myös hännän jättämä jälki. Esimerkiksi hiirten ja myyrien sekä vesistöjen lähettyviltä löytyvien piisamin ja saukon jälkien välissä erottuu usein hännän vetämä ura.

Lintujen jalanjäljissä näkyvät varpaat, joista yleensä kolme on suuntautunut eteenpäin ja yksi taaksepäin. Vesilintujen jäljet erottaa muiden lintujen jäljistä siitä, että vesilinnuilla on räpylät. Lintujen jälkijonossa saattaa näkyä pyrstön tai siipien pyyhkäisyn jättämiä kuvioita.

Nisäkkäitä ja lintuja voi tunnistaa talvella myös lumihangelta löytyvistä ulosteista. Esimerkiksi kanalintujen kaarevat ulostepötköt on helppo erottaa muiden lintujen ulosteista.