Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Kaikkialla / Kasvikokoelma

Kasvikokoelma

Tähdet: 1–2
Aika: loppukevät-kesä-syksy
Kesto: tarpeen mukaan

Kerää Suomen luonnonvaraisista kasveista oma kasviosi valokuvaamalla tai kuivaamalla. Yhden tähden saat keräämällä 20 kasvilajia, kahteen tähteen tarvitset 40 kasvilajia.

Määritä lajit huolellisesti ja kiinnitä huomiota kasvien tuntomerkkeihin. Kokoelmasi yksilöissä pitäisi näkyä mahdollisimman monta tärkeätä tuntomerkkiä. Tärkeitä tuntomerkkejä ovat erityisesti kasvin muoto, kukka tai kukinto, lehden muoto ja lehtien asento varressa.

Riippumatta siitä, kumpaa keruutapaa käytät, kirjaa jo kasvin kasvupaikalla huolellisesti muistiin seuraavat keruutiedot:

 • päivämäärä
 • paikka (mahdollisimman tarkasti – vähintään kunta ja mielellään myös tarkempi paikannimi tai -nimiä)
 • halutessasi kuvaus kasvuympäristöstä (esimerkiksi "kostea metsäpainanne" tai "kuiva kallionlaki")
 • halutessasi kuvaus kasvin runsaudesta (esimerkiksi "runsas kasvusto" tai "yksittäisiä versoja siellä täällä")

Keruutietoja ovat myös kerääjän nimisekä kasvilajin tieteellinen ja suomenkielinen nimi. Lajin voit tarvittaessa määrittää kotona keruun jälkeenkin (kuitenkin ennen kuivausta).

Kasviota ei tarvitse palauttaa Luonto-Liittoon. Seuraa päiväkirjassasi kasvion edistymistä ja kirjaa sinne vähintään valmiin kasvion lajilista (suomenkieliset ja tieteelliset nimet). Jos haluat lähettää kasviosi tarkistettavaksi, sovi siitä etukäteen osoitteessa pihka(at)luontoliitto.fi

Kamerakasvio:

Tarvikkeet:

 • kasvikirja
 • kamera
 • muistiinpanovälineet

Kuvaamalla koottu kasvio voi olla joko paperinen (filmikamerat) tai sähköinen (digikamerat). Kuvaathan itse kasviosi kuvat. Kun löydät sopivan kasvin, yritä saada siitä sellainen kuva, josta kasvi on mahdollisimman helppo tunnistaa. Ota tarvittaessa useampia kuvia, joissa näkyy erilaisia tuntomerkkejä.

Kirjoita keruutiedot maastossa erilliseen vihkoon tai paperille. Kun kokoat kasviosi, liitä keruutiedot ja kuvat yhteen. Sähköisessä kasviossa keruutiedot voi joko laittaa mukaan kuvien nimiin tai niistä voi tehdä esimerkiksi erillisen tekstitiedoston, jossa luettelo kasvion kuvista (kuvien nimet/numerot) ja keruutiedot ovat omissa sarakkeissaan. Voit myös koota kuvat ja kuvatekstit galleriaksi kuvia ja tekstiä yhdistävää ohjelmaa käyttäen. Paperinen kuvakasvio kootaan kuvista ja tekstistä esimerkiksi kansioon. (Katso nimilappujen teko-ohje kuivatun kasvion kohdalta.)

Kuivattu kasvio:

Tarvikkeet:

 • kasvikirja
 • muistiinpanovälineet
 • muovipusseja
 • kasviprässi tai painavia kirjoja
 • sanomalehteä tai muuta kosteutta imevää paperia
 • valkoista, tukevaa kartonkia (A3-koko)
 • liimapaperia, teippiä tai kontaktimuovia
 • paperia ja liimaa nimilappuihin

Valitse kerättäväksi hyväkuntoisia ja tavallisen näköisiä (ei epänormaalisti kasvaneita) kasveja. Kerää kasvi mieluiten kokonaisena, eli ota mukaan mahdollisesti maan rajassa kasvavat lehdet, ja halutessasi myös juuret. Merkitse keruutiedot heti muistiin. Puhdista keräämäsi kasvit roskista, laita ne väljiin muovipusseihin ja solmi pussin suut kiinni. Näin kasvit kestävät lakastumatta koko matkan metsästä kotiin kuivattaviksi.

HUOM! Älä kerää rauhoitettuja tai viljeltyjä kasveja, ja vältä keräämästä alueen ainoaa kasviyksilöä.

Kotona kasvit asetellaan kuivausta varten. Käytä alustana sanomalehteä, imupaperia tai muuta paperia, joka imee hyvin kosteutta. Asettele jokainen kasvi huolellisesti omalle paperilleen: laita kasvi mahdollisimman luonnolliseen asentoon, levitä lehdet suoriksi ja levitä tai litistä kukka sopivasti. Jos näytteessä on useita kukkia tai lehtiä, osan niistä voi kääntää toisinpäin, jotta myös alapuoli näkyy. Jos näyte on liian pitkä mahtuakseen kuivattuna A3-arkille, taita se sopivista kohdista.

Laita kunkin kasvin päälle toinen arkki imupaperia tai käännä sanomalehden toinen sivu näytteen päälle. (Huom: Varaa jokaiselle kasvinäytteelle vähintään kaksi sanomalehtiarkkia, koska useimmissa kasveissa on paljon kosteutta.) Kokoa kuivauspaperit pinoksi ja kasaa niiden päälle tasaisesti esimerkiksi useita painavia kirjoja (jos sinulla ei ole kasviprässiä). Vaihda näytteille uudet kuivauspaperit viimeistään vuorokauden kuluttua, ja jatka paperien vaihtamista 1–3 päivän välein, kunnes näytteet ovat täysin kuivia. Kasvinäyte on valmis, kun se tuntuu kuivalta eikä enää muuta muotoaan liikuteltaessa. Kuivumisaika riippuu kasvien vesimäärästä ja ilmankosteudesta, mutta useimmat näytteet valmistuvat 2–3 viikossa.

Kuivumista odotellessa voit tehdä kasveille nimilaput. Nimilaput voi kirjoittaa käsin tai tulostaa. Nimilappu on kooltaan noin 10 x 7 cm. Kirjaa lappuun keruutiedot esimerkiksi seuraavassa järjestyksessä:

 • lajin tieteellinen nimi
 • lajin suomenkielinen nimi
 • keruupaikka mahdollisimman tarkasti
 • tietoa kasvuympäristöstä ja kasvin runsaudesta, jos merkitsit niitä muistiin keruupaikalla
 • kerääjän nimi (eli oma nimesi).
 • Nimilappuihin voi halutessaan tehdä myös otsikon, esimerkiksi "Suomen kasveja".

Kasvit kiinnitetään A3-kokoisille, valkoisille kartonkiarkeille. Asettele kuiva kasvinäyte kauniisti arkille (pieniä saman lajin kasveja voi olla arkilla useampiakin). Jätä tila myös nimilapulle, jonka liimaat kasvinäytearkin oikeaan alakulmaan.

Kasvi kiinnitetään kartonkiin pienillä liimapaperin tai teipin suikaleilla. (Liimapaperi on kestävämpää ja siistimpää kuin teippi.) Suikaleita kannattaa laittaa ainakin varteen sekä latvan, sivuhaarojen ja lehtien kärkiin. Jos haluat kasvinäytteen kestävän rankkaakin käsittelyä, voit myös päällystää koko arkin näytteineen kontaktimuovilla.

Valmiit näytearkit pinotaan ja säilytetään mieluiten vaakatasossa kuivassa paikassa. Voit halutessasi askarrella näytteille hienon kansion pahvista ja koristella sen kannen vaikka kuivatuilla kukilla!

Vinkkejä!

 • Jos keräät samalla retkellä paljon kasveja, tee jokaisen kasvin pussiin pieni muistilappu, jossa on joko keruutiedot tai esimerkiksi tunnusnumero, joka viittaa muistiinpanoissasi oleviin tietoihin. Muistilaput kannattaa laittaa kasvien mukaan myös kuivatuksen ajaksi. Näin tiedot ja näytteet eivät mene sekaisin.
 • Jos haluat kokoelmaasi puita ja pensaita, niistä kerätään mieluiten kukkiva, lehdellinen oksa. Muista kuitenkin, että oksien taittamiseen elävästä puusta tarvitaan maanomistajan lupa.
 • Vesikasvit ja muut erityisen mehevät kasvit kuivuvat hyvin hitaasti. Vaihda niiden kuivatuspapereita usein (aluksi vähintään vuorokauden välein) ja ole kärsivällinen!
 • Valmiit näytteet säilyvät paremmin, jos kiinnität ne A3-arkkien sijasta kahtia taitettujen A2-arkkien väliin – näin jokaisella näytteellä on oma kansi suojanaan.
 • Jos haluat oikein edustavan kasvion, joistain lajeista on syytä kerätä samalle arkille useita näytteitä eri aikoina. Esimerkiksi leskenlehdestä olisi hyvä olla sekä kukka että lehti, jotka ovat näkyvillä eri aikaan vuodesta.

Lisätietoja: