Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Kaikkialla / Kartta ja kompassi

Kartta ja kompassi

Tähdet: 2
Aika: ympäri vuoden
Kesto: tarpeen mukaan

Tarvikkeet:

  • oman lähialueesi peruskartta (mittakaava 1:20 000, 1:25 000 tai 1:50 000)
  • retkeilykompassi

Jokaisen luonnossa liikkujan on tärkeää tietää, miten karttaa ja kompassia käytetään.

Tutustu aluksi alueesi karttaan ja opettele siinä käytetyt karttamerkit. Tutustu myös kompassin toimintaan (tietolähteitä Lisätiedoissa). Tee sitten suunnistusharjoituksia kartan alueella. Tee alla olevat harjoitukset numerojärjestyksessä. Kaikki harjoitukset pitää tehdä, mutta niitä ei tarvitse tehdä samana päivänä tai peräkkäisinä päivinä, vaan silloin kun sinulle sopii.

  • Harjoitus 1: Kulje kartan kanssa pienellä alueella jonkin aikaa (vähintään puoli tuntia). Katsele, miltä kartassa olevat kohteet näyttävät luonnossa.
  • Harjoitus 2: Valitse kartalta kohteita (esimerkiksi siirtolohkare, syvä kuoppa tai jännän muotoinen lampi) ja mene katsomaan niitä maastossa. Etsi ainakin neljä kohdetta kartan alueen eri puolilta.
  • Harjoitus 3: Yritä kävellä noin 300 m matka suoraan, esimerkiksi metsän läpi suoraan pohjoiseen, harhautumatta suunnasta. (Älä tuijota herkeämättä kompassia, vaan käytä maamerkkejä. Lisäohjeita luontoon.fi-sivustolla. Jos et onnistu ensimmäisellä kerralla, yritä muutaman kerran uudestaan.
  • Harjoitus 4: Tee retki kartan ja kompassin kanssa. Valitse jokin kohde (esimerkiksi suo tai kukkula), jossa et ole käynyt ennen, jonne on vähintään kilometrin matka ja joka ei ole aivan autotien tai merkityn kävelyreitin vieressä. Tutki karttaa, suunnittele järkevä kulkureitti ja suunnista sinne ja takaisin. Harjoitus toimii parhaiten, jos et kulje pitkin autoteitä.

Tehtävä on suoritettu, kun olet tehnyt kaikki harjoitukset. Kerro tehtävän raportissa, miten harjoitukset sujuivat!

Vinkki! Jos pääset käyttämään GPS-paikanninta, kannattaa opetella käyttämään myös sitä. Kartta ja kompassi ovat kuitenkin aina retkeilijän ykkösvarustus – tekniset laitteet ovat hyvä apu, mutta ne voivat pettää esimerkiksi kastuessaan tai virran loppuessa.

Lisätietoja: