Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Kaikkialla / Aistit auki!

Aistit auki!

Tähdet: 1
Aika: sulan maan aika
Kesto: 1–3 h

Tarvikkeet:

  • pahvia ja sakset
  • muutama filmipurkki (saa valokuvaliikkeistä) tai vastaava
  • (valmiit kehykset jäätelö- tai askartelutikuista)
  • (istuinalusta)
  • (kamera tai piirustusvälineet)

Lähde retkelle ja käytä kaikkia aistejasi! Tee retki johonkin mielenkiintoiseen ja mieluisaan paikkaan ja suorita siellä kuusi osatehtävää. Osa niistä on myös hauska tehdä yhdessä kavereiden kanssa. Tehtävissä pääset käyttämään jokaista aistiasi. Kerro raportissasi, miltä tehtävät tuntuivat – aukenivatko aistit?

1. osa: Maisema kehyksissä

Tee kotona kehykset pahvista. Leikkaa pahviin noin 5cm x 7cm aukko. Saat noin 5 cm leveät kehykset. Aukon ei tarvitse olla suorakaiteen muotoinen vaan muukin muoto käy.

Kulje ja katsele maisemaa kehysten läpi. Siirtämällä kehyksiä eri etäisyyksille näet asioita eri lailla. Miltä maisema näyttää kehysten läpi? Huomaatko enemmän asioita?

2. osa: Taulut

Etsi maasta jokin kaunis kohta ja kehystä se. Säilytä kohta sellaisenaan, älä lavasta kuvaa. Aseta kauniin kohdan ympärille puukepit maahan kehyksiksi. Keksi taulullesi nimi. Jos haluat, voit lisäksi valokuvata tai piirtää taulun. Taulun kehykset voi myös askarrella jäätelötikuista tai leveämmistä askartelutikuista liimaamalla tai luonnonkepeistä rautalangan avulla. Kun olet tehnyt yhden taulun, löydät ympäriltäsi loputtomasti uusia tauluja!

3. osa: Tuoksucocktail

Hanki muutama pieni purkki, esimerkiksi filmipurkki käy hyvin. Kerää siihen kasveja ja muita luonnosta löytyviä asioita tuoksucocktailiksi. Kasveja kannattaa repiä pienemmiksi tai rikkoa niiden pintaa kynnellä, jotta tuoksu pääsee valloilleen. Samaan sekoitukseen voi laittaa niin montaa ainesta kuin haluaa. Tee muutama erilainen tuoksu ja ihastele. Jos olet retkellä kavereiden kanssa, voitte tehdä kaikki omat tuoksucocktailinne ja nauttia niistä yhdessä.

4. osa: Ääniä läheltä ja kaukaa

Istu mukavaan paikkaan, sulje silmäsi ja kuuntele. Aloita kuuntelemalla ääniä mahdollisimman kaukaa – kuuluuko tien kohinaa, lentokoneita, kaukaista koiran haukuntaa? Ala sitten kuunnella ääniä metsästä, jossa olet – mitä kuuluu puista, eläimistä, tuulesta? Kuuntele sitten ääniä aivan läheltä – rapiseeko joku korvan juuressa? Suuntaa viimeiseksi huomiosi itseesi – kuuluuko sinusta ääniä?

5. osa: Tuntoaisti käyttöön

Pysy samassa paikassa, jossa kuuntelit konserttia, tai valitse uusi paikka. Sulje silmäsi ja tunnustele ympäristöäsi. Miltä asiat tuntuvat? Miltä tuntuu lehti, kivi, keppi, puunrunko? Jos olet retkellä kaverisi kanssa, voitte kokeilla puusokkoa. Toinen teistä on sokko ja laittaa silmät kiinni. Näkevä pari kuljettaa sokon puun luo, ja sokko tunnustelee puuta jonkin aikaa. Näkevä kuljettaa sokon takaisin lähtöpaikkaan. Sokkona ollut yrittää löytää tunnustelemansa puun uudestaan, nyt silmät auki.

6. osa: Makujen maailma

Luonnossa on monenlaista maisteltavaa ja syötävää. Maistellessa on kuitenkin tiedettävä, mitä suuhunsa laittaa. Kaikki luonnonantimet eivät kelpaa syötäviksi. Keväällä voit löytää suuhusi ketunleipiä, kuusenkerkkiä, tuoreita koivunlehtiä tai mustikan kukkia. Kesällä kypsyvät marjat. Etsi jotakin maisteltavaa ja nauti.

Vinkki! Voit tehdä aistiretkellä myös Luontokonsertit-tehtävän, joka syventää vielä kuuntelemisen taitoa.

Taustaa