Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Ihminen / Taustaa talviruokinnasta

Taustaa talviruokinnasta

Suurin osa Suomessa pesivistä linnuista muuttaa talveksi etelään. Osa jää kuitenkin talvehtimaan Suomeen. Näitä paikkauskollisia lintuja voimme auttaa selviämään kylmästä talvesta tarjoamalla ruokaa. Tärkeää on kuitenkin aloittaa ruokinta niin myöhään, että muuttolinnut ovat jo lähteneet. Ruokintaa pitää myös jatkaa koko talven, sillä jos ruokinta yhtäkkiä loppuu, linnut eivät ehdi löytää uutta ruokapaikkaa.

Ruokinnassa maaruokintaa ja avoimia tasoja parempia ovat automaatit, joista ruoka valuu aukosta lintujen saataville. Näin linnut eivät myöskään pääse ulostamaan ruokaan. Ruoka myös pysyy kuivana. Ruoka voi olla monenlaista, kunhan se on suolatonta, homeetonta ja kuivaa. Auringonkukansiemenet ja murskatut pähkinät ovat monien lintujen herkkua. Voit myös ripustaa talipalloja tai kauralyhteitä lintujen iloksi.

Lintulaudan vieraita on hauska tarkkailla; samalla voi opetella uusia lajeja helposti. Linnut käyvät usein joka päivä samalla lintulaudalla, ja siksi tarkkailija voi myös kerrata oppimaansa. Lintuharrastuksen aloittaminen talvella on hauskaa, koska lajeja on vähemmän kuin kesällä, mikä helpottaa niiden tarkkailemista ja muistamista.