Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Ihminen / Taustaa linnunpöntöistä

Taustaa linnunpöntöistä

Monet linnut, kuten talitiaiset, sinitiaiset, kirjosiepot ja pöllöt, pesivät puiden koloissa. Metsien rakenteen muututtua yhä nuoremmaksi vanhat kolopuut ovat käyneet harvinaisemmiksi. Siksi pöntötys lisää mahdollisten pesäkolojen määrää ja samalla parantaa lintujen lisääntymismenestystä. Eri lajit suosivat hieman erilaisia pönttöjä.

Lepakot puolestaan ovat hyödyntäneet jo hyvin kauan ihmisen tekemiä rakennuksia päivälepopaikkoinaan. Kuitenkin erilaisten piharakennusten ja latojen vähennyttyä ja asuinrakennusten tiivistyttyä lepakoiden on ollut haastavampaa löytää rauhallisia ja suojaisia piilopaikkoja. Lepakoita on mukava seurata kesäiltojen pimettyä. Ne ovat myös loistavia hyönteisloukkuja, ja niitä on hyödynnetty jopa eräillä Yhdysvaltojen viljelyksillä tuhohyönteisten pyydystäjinä.

Kesäisin lepakot viihtyvät kuivissa ja kuumissa paikoissa. Tämän vuoksi lepakonpönttö tulee sijoittaa aurinkoiseen paikkaan. Pöntön voi myös maalata tummalla värillä, jolloin se sitoo entistä paremmin lämpöä. Lisäksi pönttö täytyy rakentaa mahdollisimman tiiviiksi, jotta tuulenvirekään ei pääse viilentämään lepakon varpaita. Lepakko pudottautuu alaspäin lähtiessään lentoon. Siksi pöntön alapuolella ei saa olla oksia, vaan se kannattaa kiinnittää mahdollisimman avoimeen kohtaan.