Sijainti: Pääsivu / Tehtävät / Ihminen / Pöllöretki

Pöllöretki

Tähdet: 1
Aika: helmi-huhtikuu (voi kokeilla ympäri vuoden)
Kesto: 1–4 h

Tarvikkeet:

  • lintukirja
  • pöllöjen ääni -cd tai muu äänite

Paras mahdollisuus kuulla pöllöjä on kevään soidinhuhuilun aikaan. Kun valmistaudut retkelle, selvitä esimerkiksi lintukirjasta, mitä pöllölajeja alueellasi elää ja kuuntele pöllöjen huhuilua äänitteiltä. Voit myös tutkia lähiaikojen pöllöhavaintoja Tiira- ja Hatikka-palveluista (Tiira vaatii kirjautumisen) tai osallistua järjestetylle pöllöretkelle.

Pöllöt voivat huhuilla milloin vain, mutta eniten niitä kuulee illalla ja yöllä. Retkelle voi lähteä iltahämäristä aina aamuyöhön, kävellen tai autolla (myös sukset tai polkupyörä käyvät, jos sää on sopiva). Hyvä pöllöyö on selkeä ja tyyni, ja paras alue pöllöretkelle on rauhallinen metsän ja viljelysmaan mosaiikki. Pöllöretkellä on tärkeää olla hiljaa, mikä onnistuu parhaiten, kun olet yksin. Kavereitakin voi ottaa mukaan, kunhan maltatte pysyä hiljaa.

Pukeudu lämpimästi, sillä pöllöyöt ovat kylmiä. Jos teet retken kävellen, voit kuulostella pöllöjä vaikka koko retken ajan. Valitse muutenkin, riippumatta liikkumistavasta, jokin kulkureitti, jonka varrella voit pysähtyä välillä kuuntelemaan. Ole hiljaa muutamia minuutteja ja kuuntele tarkasti. Usein kuuluu autoteiden huminaa ja pihakoirien haukuntaa mutta joskus myös jonkin pöllön huhuilua. Yritä tunnistaa, mikä pöllölaji on äänessä. (Vertaa kuulemaasi tarvittaessa äänitteisiin retken jälkeen.) Jatka sitten matkaa ja pysähdy jonkin matkan päässä uudestaan kuuntelemaan.

Pöllöretkellä voi olla niin pitkään kuin viihtyy ja tarkenee. Tätä tehtävää varten on kuitenkin retkeiltävä vähintään tunnin ajan, ja sen aikana on tehtävä ainakin viisi vähintään kahden minuutin kuuntelupysähdystä. Jos et kuule retken aikana yhtään pöllöä, tee korvaava tehtävä: kuuntele kaikki Suomen pöllöjen äänet äänitteeltä ja kirjoita jokaisesta äänestä lyhyesti. Halutessasi voit myös yrittää retkeillä jonain toisena yönä uudestaan.

Vinkkejä!

  • Kaukaiset huhuilut kuuluvat paremmin, jos kohotat pipoa ja nostat kädet korvien taakse lisäavuksi kuuntelupysähdyksen aikana.
  • Jos retkeilet autolla, älä paukuta ovia, etteivät pöllöt pelästy.
  • Pöllöretken aikana voit tehdä myös Taivas-luokan tähtitehtäviä, jos taivas on pilvetön.

Lisätietoja:

Taustaa