Perhosravintola
Tähdet: 1
Aika: kevät, kesä, syksy
Kesto: 1 vk–1 kk
Tarvikkeet:
- tyhjä jogurttipurkki
- sakset
- paperinenäliina, kankaan pala tai pala vaahtomuovia
- nasta ja keppi
- suljettava astia syöttinesteen tekemiseen
Syöttinesteeseen:
- kotikaljaa
- siirappia
- hiivaa
- omenahilloa, hunajaa tai banaania
Tehtävässä tarkkaillaan perhosia, joita varten tehdään itse voimakkaan hajuinen syöttikukka. Tehtävä koostuu kolmesta pakollisesta osasta.
1. osa: Syöttinesteen tekeminen
Sekoita kotikaljaan runsaasti siirappia tai fariinisokeria ja nokare hiivaa. Voit lisätä syöttinesteen mausteeksi myös omenahilloa tai hunajaa. Anna nesteen käydä muutama päivä lämpimässä paikassa. Älä sulje astian kantta tai korkkia kunnolla, sillä käymisprosessissa vapautuu kaasuja, jotka nostavat painetta astian sisällä aiheuttaen räjähdysvaaran. Mitä pidempään annat nesteen käydä ja mitä voimakkaammalta neste sinun nenääsi haisee, sitä parempi houkutin se on perhosille.
2. osa: Perhosravintolan tekeminen
Tee syöttiravintola jogurttipurkista. Leikkaa kupin laidat liuskeisiksi ja taivuta ne alaspäin. Älä leikkaa liuskoja aivan pohjaan asti vaan jätä alaosaan matala kuppi (reunan korkeus noin 1 cm). Kiinnitä kukka kepin nenään nastalla. Kasta paperinenäliina, kangasriepu tai vaahtomuovinpala syöttinesteeseen ja laita se kukan keskuskuppiin. Syöttinesteellä kyllästetyn kangas- tai vaahtomuovin palan voi myös kiinnittää naruun ja ripustaa roikkumaan esimerkiksi puun oksaan. Kostuta syötti joka ilta uudelleen.
3. osa: Perhosten tarkkailu
Perhosravintolan valmistuttua voit pystyttää sen omaan pihaan tai minne tahansa itsellesi mieleiseen paikkaan. Ravintolassa käyviä perhosia kannattaa seurata ensisijaisesti iltahämärässä ja yöllä. Tarkkaile perhosravintolan vieraita vähintään kahtena sateettomana ja tyynenä iltana. Perhosravintolan voi jättää paikoilleen useiksi päiviksi tai jopa viikoiksi, kunhan käyt tarkastamassa paikat päivittäin. Kun lopetat tehtävän, korjaa ravintola pois, ettei ympäristöön jää turhia roskia.